понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналист: Застрашен ли е Кипър от евентуален Брекзит

Журналист: Застрашен ли е Кипър от евентуален Брекзит

Кипър е сред страните, които могат да бъдат засегнати сериозно при евентуален Брекзит, тъй като Великобритания е вторият най-голям търговски партньор на острова след Гърция и ако тя напусне ЕС, това ще рефлектира върху стокообмена между двете страни.

Всичко зависи и от това какво ще бъде договорено при едно напускане между Великобритания и Европейския съюз. Затруднения ще се появят със сигурност, тук обаче хората се надяват кризисният период да не настъпи веднага.

Това заяви журналистката Живка Милова, главен редактор на списание „БГ Фактор“, която живее в Кипър.

„Разговарях с мои приятели англичани и те самите са доста объркани, защото не знаят на кого вярват, защото и двете страни звучат логично и имат своите аргументи“, посочи още сънародничката ни.

Тя поясни, че в Кипър живеят немалък брой британци – около 80 хил., а същевременно в Обединеното кралство има 250-300 хил. кипърци, от които се очаква да участват във вота.

„Кипърският посланик на Острова ги посъветва да гласуват против излизането на страната от ЕС, защото това сериозно ще засегне Кипър. Те бяха призовани преди седмица и от президента да гласуват за оставането на Великобритания“, допълни Милова.

Тя припомни още, че тесните връзки между двата острова имат исторически корени, след като през 1878 г. Кипър става британска колония.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …