понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналист за ареста на депутати в Турция: Това е само началото

Журналист за ареста на депутати в Турция: Това е само началото

Арестите на опозиционни депутати в Турция е само началото. За съжаление, обаче не изглежда да съществува друга алтернатива на политическата ситуация в този момент.

Това коментира журналистът и граждански активист Гуркан Озтуран по повод задържането на двамата лидери на прокюрдската Демократична партия на народите в Турция други 10 депутати. Арестите са заради нежеланието им да дадат показания за престъпления, свързани с „терористична пропаганда“.

Часове по-късно пък избухна мощна експлозия в центъра на югоизточния турски град Диарбекир, при която загинаха 8 души и над сто бяха ранени. Експлозията е извършена до полицейския участък, където са част от арестуваните депутати. За нападението турските власти обвиниха Кюрдската работническа партия ПКК.

„Всичко започва още преди първия тур на парламентарните избори, миналата година, когато имаше експлозии по време на прокюрдски политически протест. Още тогава беше ясно докъде ще доведе всичко това и тогава президентър Ердоган каз,а че иска национални и автентични членове в парламента, директно изключвайки Демократичната партия на народите. Това, което виждаме сега, е как вотът на повече от 6 милиона избиратели, гласували за Демократичната партия на народите, е сложен под контрол и зад решетките с последните арести на лидерите на партията“, коментира още Озтуран.

„Това показва колко е силна атаката и желанието за унищожаване на политическата опозицията. В момента има група от хора, които много активно лобират за провала на Демократичната партия на народите и за арестуването на членовете на партията. Но лобирането и политическата подкрепа за арестуването на един води до арестуването и политическата подкрепа за арестуването на всеки. Миналата седмица, например, бяха медии, десетки медии бяха затворени и най- накрая вестникът „Джумхюриет“ беше атакуван. В същото време, виждаме отново Демократичната партия на народите да бъде мишена. Следващата жертва най-вероятно ще е основната опозиционна сила в парламента – Републиканската партия, дори крайно дясната партия на Националното действие, която е четвъртата по големина партия в турския парламент“, прогнозира журналистът.

По думите му всеки път, когато се случи експлозия, хората в Турция почти винаги попадат в медийно затъмнение или проблеми с интернет достъпа. „Това е противоконституционно, срещу човешките ни права“, категоричен е той.

„Тази сутрин, когато ти и други приятели започнахте да ме питате какво се случва в Турция, аз самият трябваше да попитам вас – какво наистина се случва, защото е почти невъзможно да прочетеш новините в Турция в момента. Става все по-трудно да намираш достоверни източници, които наистина могат да потвърдят информацията, която предоставят и ясно да покажат фактите безпристрастно, вместо да предават пропаганда за една или друга страна. В момента журналистиката не е свободна и това налива допълнително масло в огъня“, подчерта още Гуркан Озтуран.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …