петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналист: Изненадващо е, че няма български политици в „досиетата от Панама“

Журналист: Изненадващо е, че няма български политици в „досиетата от Панама“

Журналистката Красимира Георгиева коментира, че е изненадващо, че липсват имена на български политици в „досиетата от Панама“.

„Учудена съм, че няма български политици, защото като журналисти сме писали и чели за много случаи, в които има ясни признаци за разпределяне на държавни средства не по легалния начин. Трябва да видим какво ще излезе като български компании и имена, за да можем да преценим дали някои от тях не са в онези списъци, които самите ние сме правили, на компании, които са по-близки до властта, получават по по-лесен начин обществени поръчки или европроекти“, категорична е журналистката.

По думите ѝ втората изненада е появата на бащата на премиера на Великобритания Дейвид Камерън.

Тя е категорична, че журналистическото разследване е впечатляващо.

„Това, което всички знаем и подозираме – корупцията, търговията с влияние, сега виждаме механизмите и как се случва“, допълни тя.

„Няма репутационен проблем с наличието на частни фирми или бизнесмени. Проблемът е с политиците и за хората, овластени с влияние, затова не бих говорила за Лионел Меси, а за Мишел Платини, защото той регистрира първата офшорна компания в годината, в която става президент на УЕФА“, посочи журналистката.

„Повечето политици са от региони, натоварени със съмнения за корупция, търговия с власт и влияние, които са далече от западния стандарт за демокрация, затова за мен не е изненанда, че те излизат, а мащабът им“, допълни тя.

Георгиева каза още, че е скептична за ефекта в държавите, чиито лидери са замесени в скандала.

„Досиетата от Панама“ са най-голямото изтичане на документи в историята, направено от Международния консорциум на разследващите журналисти. Документите са в пъти повече от изтеклите по време на всички предишни големи разследвания взети заедно – 2,6 терабайта данни, 140 офшорни фирми, 11,5 милиона изтекли документи, имената на 12 световни лидери.

Скритото богатство на най-влиятелните хора в света е разкрито с безпрецедентно изтичане на документи, които показват по много начини как богатите и политически овластени лица използват тайните офшорни системи.

Те идват от панамската правна кантора “Мосак Фонсека”.

Сред материалите са имейли, снимки и информация от вътрешната база данни на фирмата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …