четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналист: Голяма част от турското общество не знае за случилото се с в. „Заман“

Журналист: Голяма част от турското общество не знае за случилото се с в. „Заман“

Преди дни турските власти поеха контрола над най-масовия вестник „Заман” заради острата му критичност към президента Реджеп Ердоган. Вестникът е изцяло под контрола на правителството, управлява се от синдици, главният редактор и ръководството на медията бяха изведени с полиция, което доведе до протести и сблъсъци пред сградата на редакцията в Истанбул.

Най-стряскащото е, че само 48 часа, след като управлението на вестника бе поето от властта, направи обратен завой в редакционната си политика и от най-критичната медия към Ердоган се превърна в един от най-верните му подръжници.

На фона на нарастващата тревога за свободата на словото, съдът в Истанбул постанови отнемане на контрола на

Вестникът е тясно свързан с живеещия в САЩ турски духовник и противник на Ердоган – Фетхулах Гюлен. Ердоган обвини Гюлен в заговор за сваляне на правителството чрез изграждане на мрежа от поддръжници в съдебната система, полицията и медиите.

Ситуацията в Турция коментира в студиото на еМисия България Тайфур Хюсеинов, зам.-главен редактор на българската редакция на в. „Заман“.

„Новината бе очаквана с оглед на това, което се случи в последните няколко седмици. Миналата седмица бе закрита друга медийна група, в която към края на 2015 г. бе въведен държавен контрол и от опозиционна стана проправителствена. А преди седмица буквално спряха да излъчват няколко телевизии, а вестниците спряха да излизат“, коментира журналистът.

По думите му това показва и какво е бъдещето на „Заман“ в Турция.

Той потвърди, че вестникът от опозиционен се е превърнал в проправителствен, а колегите му всеки ден подлежат на проверка на лични документи.

„Споделиха, че са в Биг Брадър, под строг контрол, нямат достъп до интернет, а подготвяният от тях вестник не бива отпечатван“, допълни Хюсеинов и подчерта, че последните броеве на вестника са подготвени извън редакцията.

„Може би най-интересното е, че голяма част от турското общество не е наясно, че е наложен синдик на „Заман“, каза още той и уточни, че информацията остава скрита от медиите, които подкрепят Ердоган.

Журналистът прогнозира, че съдбата на вестника очаква и друга опозиционна медия – в. „Джумхуриет“.

По думите му в обществото в Турция е наложен страхът като начин на власт.

„Това, че има вестници, които казват истината и посочват грешките на дадено управление, и са по-масови по тираж, буди много страхове“, смята журналистът.

По думите му същевременно подкрепата към президента Ердоган продължава да е висока.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Седефчо

    Диктаторите Путин и Ердоган си приличат много. Вместо да водят държавите си напред, те ги връщат десетилетия назад. За България е най-добре да стои еднакво далече и от двете агресивни и ретроградни империи.