понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Живот под водата: Скуба дайвинг инструкторът Теодора Балабанова

Живот под водата: Скуба дайвинг инструкторът Теодора Балабанова

Да напуснеш офисите на големия град и да си създадеш нов живот – буквално под водата. Това се случва с Теодора Балабанова и съпруга й, които са тренери в скуба дайвинг клуб в Гърция.

Те стават фенове на гмуркането още от първия си урок преди 17 години, а то променя изцяло живота им. Теодора е един от малцината, които познават морските дълбини на над 100 м под повърхността.

„За мен има два вида страх – положителен, който ни предпазва, но и един заключен в нас, който ни вреди и ни пречи да видим света“, казва Теодора, която днес прави мастър класове за планиране и осъществяване на дълбинно гмуркане на над 100 м.

По думите й подготовката е изключително труден и дълъг процес, в който влизат сериозен труд и тренировки, а самото постигане на дълбочината е просто крайният резултат.

Теодора разказва, че иначе за нея комфортната дълбочина е около 50 м – това е и предел, около който гмуркачите започват да усещат т.нар. азотна наркоза. Човек може да се усети леко пиян, да вземе неправилни решения, вкл. да продължи още надолу, обяснява тя.

По думите й кислородът също може да ни убие над определени дълбочини, тъй като става токсичен за организма. Изплуването от големи дълбочини също е опасно и затова трябва да се прави по постепенен и правилен начин.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …