понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Живко Георгиев: Младите са демографско малцинство в Европа

Живко Георгиев: Младите са демографско малцинство в Европа

Социологът Живко Георгиев гостува в студиото на еМисия България и коментира участието на младежите по света в социалните движения и тенденции.

„Светът не е престанал да се променя през последните години. Тези вопли за промени, които идват от различни социални прослойки и различни кътчета от света не намират отклик в политическите елити, които държат лостовете на властта, правят голямата политика и поставят същинските начала на промените, които да гарантират необратимост“, обясни Живко Георгиев. Той каза, че младите поне в Европа и донякъде в Русия, са се превърнали в демографско малцинство. Те са мнозинство в Африка и Азия, но в т.нар. Стар свят те са се превърнали в демографско малцинство и губят позиции.

„Технологиите дават едно средство за усилване на влиянието на младите. Истината е, че те все още не са направили пробив в политическия естаблишмънт“, посочи социологът. Той каза, че сме на прага на много сериозни промени в Европа, които са започнали с Брекзит.

Живко Георгиев каза, че в Испания, Гърция и в Италия се наблюдава активност на младите хора в политиката и раздвижване. „Младите не са много хомогенни. Има в ултралевия сектор, в националистическия сектор, но във всеки случай се появява диалог. През последните 10 години много се бяха деполитизирали младите“, посочи още Георгиев.

Всяко едно връщане на младите в политиката обещава положителни промени, смята социологът. Той посочи, че през последните години светът се фрагментира и има разслояване в САЩ и Европа. Добрата новина е, че това ражда потенциала за креативен диалог. Той се води там, където има различие, каза още социологът.

По думите му, институциите по принцип са консервативни и се променят само, когато недоверието към тях достигне до критични мащаби. Според него има достатъчно млади хора, които предпочитат да се развиват като предприемачи и сами да градят живота си, без да зависят от някой над себе си. Това е доста популярна за по-амбициозните млади хора реализация, добави Георгиев. Според него българският бизнес не е успял да спечели доверието на пазара на труда.

„Младите имат бъдеще и в България. Няма по-дефицитна стока на пазара на труда от младата, квалифицирана работна ръка“, добави още социологът.

Чуйте целия анализ на Живко Георгиев за мястото на младите в социалните движения и тенденции и в политиката в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …