понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Жива връзка / Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка Петрова потърси Би Ай Ти и „Жива връзка“ за право на отговор към българска медия, публикувала неверни според нея твърдения. От няколко месеца тя събира пари за нова сграда на училището в Чикагското предградие. Според Петрова, в статията се съдържат неверни твърдения.
Тя ни потърси и поиска да опровергае тези твърдения.

„Започнахме сериозна битка да завоюваме училищна сграда, която не функционира повече от 15 години. Успяхме да се справим с политическите пречки. След закупуването на тази сграда училището ще започне да функционира там“, разказа пред „Жива връзка“ Живка Петрова – директор на „Малко българско училище“ в Чикаго.

„В районите на Чикаго все още няма сграда, която да събере всички българи. Бордът на „Малко българско училище“ ще притежава тази сграда и ще бъде собственик. Спечелихме офертата с това, че в сградата сега се намират 140 деца, за които никой не иска да се погрижи. Общината смята, че те не са тяхна грижа, кметството не ги иска. По настояването на местното население ние спечелихме тази оферта. Повече от 50% от децата ще отидат в други детски градини, а за останалите ще трябва да се погрижим ние“, разказа още тя.

По думите на директора, децата, които се обучават в момента са 398. „Сградата, която възнамеряваме да купим, е с капацитет 400 места. Ще предложим обучение в събота и неделя, както и след часовете. Предвиждаме децата, които ще посещават това училище, да бъдат не повече от 300 до 350. В случай, че се появи недостиг, идеята е да задържим една или две стаи в Ел Гроув“, обясни Петрова. По думите й, в тази статия думите й са били извадени извън контекста.

„Единствената промяна, която сме направили в проекта е, че ще предоставим една от залите евентуално за създаване на кафе-театър. Намерили сме и организацията, която може да направи това. Това са експертни инициативи, които проявиха интерес за създаване на малък театър, в който да гостуват моноспектакли и актьори от България“, обясни Петрова.

Българката каза, че трябва да се съберат минимум 20% от стойността на имота, който струва 1 400 000 долара. До момента са събрани 95 701 долара.

„Надяваме се да успеем да започнем новата учебна година там. Не сме си и помислили, че ще се предадем“, подчерта Петрова.

Чуйте целия разговор с Живка Петрова от „Малко българско училище“ и правото й на отговор в следващото видео:

Вижте също

Днес честваме Спасовден

Днес е големият църковен празник Възнесение Господне, познат в народната традиция като Спасовден. Той се …