неделя , 30 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Живеещите извън Турция вече гласуват в референдума на Ердоган
JIVA_IZBORI_TURKEY картинка 2

Живеещите извън Турция вече гласуват в референдума на Ердоган

Близо 3 милиона турски граждани зад граница започват да гласуват в референдума за президентска република. От понеделник са отворени 30 избирателни секции в редица европейски държави. Урни са поставени в дипломатически представителства на Турция, но и на гранични пунктове, летища и пристанища.

Конституционните промени предвиждат изпълнителни правомощия на президента и премахване на министър-председателя.

Холандия, Австрия и Дания обявиха, че представители на турските власти са нежелани гости, ако провеждат агитация за допитването на президента Ердоган.

В разгара на кампанията за референдума, Анкара не пестеше усилията си да придобие гласовете на турците в чужбина, което създаде криза в отношенията с ЕС. Турция и ЕС преживяват най-тежкия дипломатически спор за последните години. Анкара е гневна от отказа на някои европейски страни да разрешат митинги в подкрепа на референдума на 16 април, решения, които Ердоган неколкократно сравни с нацистки практики.

Залогът е от значение за Анкара: голямото мнозинство турски избиратели, живеещи в чужбина, като цяло предпочитат управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието, или пък става въпрос за електорат, склонен да се въздържа да отиде до урните.

В рамките на референдум, изходът от който е неизвестен, обединяването на този електорат може да бъде от ключово значение.

Вижте във видеото и репортаж за 2017 – годината на големите избори, както я определят анализаторите:

Вижте също

OPERA

За операта с любов, говори световният баритон Кирил Манолов

Тази вечер в зала „България“ Софийската филхармония представя концерт, посветен на Пучини. Сред изпълнителите е …