понеделник , 19 март 2018
Начало / Новини / Жители на Лозен на протест срещу разрешението за проучване на строителни материали

Жители на Лозен на протест срещу разрешението за проучване на строителни материали

Жители на село Лозен на протест срещу разрешението за проучване на инертни материали в Лозенската планина.

Според местните разкриването на кариера за добив на строителни материали ще има пагубни последствия както за природата, така и за местното население.

През април 2015 г. Министерството на енергетиката взима решение за разкриването на две кариери за добив на строителни материали в местностите Гората и Дола, разположени в землището на най-голямото село у нас – Лозен. Никой от пряко засегнатите – в лицето на кмета и жителите на селото, обаче не е уведомен за обявената процедура.

Жителите на Лозен се притесняват, че откриването на подобни кариери би имало пагубни последствия за екосистемата в планинския район и за развитието на живота в селото.

Разстоянието между кариерите и къщите на хората е около 60 м. Местните се страхуват че някои от семействата могат да бъдат принудително изселени.

Срещу решението вече има пуснати жалби от Столичната община, Ловното дружество в селото и от БЧК, който има учебна зала в близост до местността.

Чака се решението на съда за прекъсване на разрешението за проучване на строителни материали.

Вижте също

Подготвят законодателни промени, които да криминализират всички форми на домашно насилие

По-строги наказания за домашните насилници подготвя правителството. Идеята е в наказателния кодекс да бъдат криминализирани …