четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Жилищата от семеен характер – бъдеще за младежите от институции

Жилищата от семеен характер – бъдеще за младежите от институции

„Домовете за деца, лишени от родителски грижи, са тотално неработещ вариант за развитие на млади хора. За мен основната стъпка е извеждането им оттам. Това е дълъг и сложен процес, който все още не е завършен на много места.

Бъдещето обаче е в мъничките жилища от семеен характер, където някой строго те следи, кара ти се, когато се налага, грижа го е за теб.“

Това заяви в еМисия България Добрина Гаджурова, представител на програмата „Дом Възможност“ на Фондация за социална промяна и включване.

„Дом Възможност“ представлява мрежа от жилища от семеен тип за младежи, които напускат специализирани институции за деца, лишени от родителски грижи.

По думите й „наблюдаваните жилища“ за възрастни у нас са крайно недостатъчни. Всяка година над 300 младежи излизат от домовете, а ние имаме пет такива жилища – тогава какво се случва с останалите, пита тя.

Засега програмата разполага с апартаменти в София, Русе, Бургас, Габрово, Скравена, като в момента се работи и във Варна.

Имаме и партньори, предлагащи нещо като „личен приятел“, който играе ролята на наставник и съветник на младежите, но за жалост тази практика все още не е добре позната у нас, коментира Гаджурова.

По думите й освен липсата на образование в много от случаите, основните проблеми пред тези, които излизат от домовете на 18-годишна възраст, са свързани с най-елементарни неща – като липсата на умения да пазаруват сами, да си готвят, да перат, да знаят на кого да се доверяват и към кои институции да се обръщат при проблем.

„Основната ни цел в наблюдаваните жилища да влизат само младежи, които имат желание за развитие, като с тях работят социални работници, психолози… Освен това плащаме и за професионални курсове, помагаме им да намерят и да се задържат на работа“.

На въпрос има ли разбиране и помощ от страната на институциите, Гаджурова казва: „Не можем да се оплачем, две от жилищата ни например са общинска собственост, която ни е дарена за определен период“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …