сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Жени и супержени на трудовия пазар – коментират Силвия Трифонова и Надежда Дерменджиева

Жени и супержени на трудовия пазар – коментират Силвия Трифонова и Надежда Дерменджиева

Според нови данни на КНСБ заплатите на жените у нас са с 15 на сто по-ниски, повишение с 5% за десет години. Жените са и много по-често безработни, като съставляват близо 56 на сто от незаетите. Според данни на Евростат обаче България е на второ място в ЕС сред страните, в които жени заемат водещи позиции. Реално равенство обаче се очаква чак през… 2187 г.

В еМисия България данните и картината коментираха Силвия Трифонова от социалната платформа Herstartup.today в подкрепа на майките, които искат да се завърнат на трудовия пазар след майчнство, и Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените в политиката.

Според Дерменежиева за жалост все още битуват половите стереотипи по отношение на сферите на труд, както и в личен и социален план. В България има много добри закони и не би трябвало да има дискриминация, но пречка е преди всичко начинът на мислене, коментира тя.

Мотивацията е основното за жените, заяви и Силвия Трифонова, чиято платформа се стреми да обедини и даде практични съвети на майки с малки деца, за да започнат собствен бизнес. Според данните, които тя цитира, 1/3 от жените след майчинство остават извън пазара на труда.

За Дерменджиева причините са цял цикъл, сред които ниското заплащане на жените, трудностите с наваксването на двете пропуснати години, непредлагането на съкратено работно време, проблемите с местата в детските градини и др. Тя е категорична, че жените трябва да бъдат овластявани.

Най-важното е балансът работа и личен живот, което много малко работодатели у нас предлагат, с изключение на ИТ и аутсорсинг компании, коментира и Трифонова. Тя призна, че основният проблем пред желаещите да започнат собствен бизнес жени е липсата на финансиране.

Утре на бул. „Витоша“ се провежда и шествие за правата на жените и тяхното равноправие. Чуйте подробности за тази и други инициативи в полза на жените преди утрешния празник 8 март:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …