неделя , 18 ноември 2018
Начало / Спорно за спорта / Желю Станков и Георги Атанасов за „путинизацията“ във футбола и политически обвързаните клубове

Желю Станков и Георги Атанасов за „путинизацията“ във футбола и политически обвързаните клубове

След по-малко от месец ще се проведе конгресът за избор на нов президент на Българския футболен съюз (БФС). Предопределен ли изборът и има ли кой да измести Борислав Михайлов от шефската му позиция, тази тема коментираха в студиото на „Спорно за спорта“ журналистите Желю Станков и Георги Атанасов.

„Много е странно, че в България практиката е футболните клубове да издигат президенти, това ми напомня на други времена преди 1989-та, когато се издигаха листите с кандидати за Отечествения фронт. Тогава партията посочваше 90% от членовете. Как може хора, които са зависими от БФС да издигат президентските опции, това означава, че те очакват нещо в замяна. До сега не съм срещал „Бареслона“ или „Реал“ Мадрид да издигат кандидати в Испания. Тези неща се правят умно, от големите играчи, на пура и скъпо уиски“, заяви Атанасов.

Според Желю Станков ЦСКА не трябва да остава неутрален в позицията си за нов президент на БФС. „Мълчанието на ЦСКА „За“ или „Против“ Боби Михайлов не е естествено. Опашката, от подкрепящи Боби Михайлов е голяма, а ЦСКА мълчат. Утре в Лозана ще стане ясно дали ще могат да участват в евротурнирите. И ако отговорът е положителен, те ще се изкажат и по темата Боби Михайлов“, каза Станков и намекна, че позицията на „червените“ е свързана и с предоставянето на правата върху базите на вече фалиралото дружество ПФК ЦСКА.

Атанасов беше категоричен, че големите клубове не трябва да участват при избора на президент. „Не може клуб като Левски да подкрепя, когото и да било. Големите клубове трябва да се оттеглят от тази суматоха, да има поне стимулация на демокрация. Процедурата е уж нормално, но по същество това е надбягване с един кон“, заяви Атанасов.

„Мачът е решен, Любо Пенев се бори с вятърни мелници. Не виждам причина дребните клубове да си ритнат хляба и да гласуват за Дражев или Пенев. 80% от запалянковците скандират нецензурни думи за Михайлов и БФС, но не Левски не взимат позиция“, категоричен е Станков.

„Ивайло Дражев от много години, може би 10, казва верни неща за българския футбол, но се опитват да го маргинализират и да го натикат в ъгъла. От къде на къде се обсъжда неговият статут, при положение, че Порточанов осъди БФС“, заяви Атанасов и допълни „без политическа подкрепа никой няма да стане президент на БФС, 19 млн лева са голям бюджет, няма кой да ти го даде ей така. Този, който бъде избран трябва да наложи правила и да изчисти шлаката от правилника“.

Целият разговор с журналистите, вижте във видеото. Още от „Спорно за спорта“ – ТУК.

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …