събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Жельо Бойчев за новия антикорупционен ентусиазъм в държавата

Жельо Бойчев за новия антикорупционен ентусиазъм в държавата

Надявам се тази започнала дискусия да не бъде само декларативна. Ние сме готови да извървим този път докрай и да участваме активно в парламентарната дискусия.

Това заяви от името на парламентарната група на БСП депутатът от левицата Жельо Бойчев в един разговор за плановете за нов антикорупционен закон и единен антикорупционен орган, чието съществуване постъпателно подкрепиха президентът Румен Радев, ГЕРБ и БСП.

Няма как да очакваш добър резултат, когато ще събереш едни комисии и звена, които и до момента не са показали резултат, припомни той причините, поради които БСП бяха против закона „Кунева“. А и кой назначава това звено – не можем да приемем това да става от Министерския съвет, при положение, че в изпълнителната власт има най-много корупция, добави той.

Бойчев припомни и злополучните примери с БОРКОР, за които по думите му са се налели десетки милиони в бюджети, анализи, админситрация, а и до днес не можем да кажем какъв е резултатът, както и с тефтерчето Златанов, който показа как такъв орган (Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси) може да се използва за оказване на натиск.

Според Бойчев в конструирането на новия орган дума задължително трябва да има и държавният глава. Той коментира и атаките срещу Румен Радев под формата на корупционни обвинения веднага след повдигането на темата за корупцията от негова страна.

Според Бойчев вече ГЕРБ са разбрали, че са сбъркали с противопоставянето си. Борисов в момента иска да отчете съставянето на такъв вид закон и орган, за да поискаме сваляне на мониторинга за наблюдение, смята депутатът.

Страхуват ли се от главния прокурор в левицата, как трябва да изглежда органът, който ще бори корупцията, какви трябва да са хората в него и как ще може той да си осигури независимост – вижте мнението на Жельо Бойчев:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …