петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Жельо Бойчев и Георги Харизанов за речта на Румен Радев през призмата на БСП и ГЕРБ

Жельо Бойчев и Георги Харизанов за речта на Румен Радев през призмата на БСП и ГЕРБ

Жельо Бойчев от БСП и Георги Харизанов от ГЕРБ коментираха пред журналиста Полина Паунова речта на Румен Радев в парламента при полагането му на клетва като президент. Те отговориха и на въпроса за служебния кабинет, както и възможна ли е коалиция между двете най-големи партии – БСП и ГЕРБ.

Жельо Бойчев и Георги Харизанов очакват експертно правителство, което да изпълни конституционната си функция да проведе едни предсрочни избори по демократичен начин.

„Аз съм удовлетворен по няколко причини. Президентът Радев показа, че следва предизборните си ангажименти. Много ясно очерта външнополитическите акценти и тъй като те бяха обект на спекулации, считам, че това трябва да отпадне след днес. Ясно беше изразена ценностната и геополитическата ориентация за ЕС и НАТО. Може би има коментари, че речта е била по-всеобхватна и извън рамките на президентските правомощия“, коментира Жельо Бойчев по повод речта на Румен Радев.

Георги Харизанов каза, че не е привърженик на крайните оценки и анализи. По думите му, речта действително е била дълга и той е излязъл от рамките на правомощията на президент. „Факт е, че от неделя нататък той ще е цялата власт и изпълнителната власт също ще е в него. Надявам се и е в интерес на всички проблемите, които бяха изредени да бъдат решени и да се демонстрира воля за решаването им. Иска ми се да не ставаме свидетели на това, което стана в пленарна зала – депутатите да бяха по-въздържани, а той да не им беше отговарял“, заяви Харизанов от своя страна.

Двамата анализираха подробно речта Румен Радев и смятат, че не е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, тъй като не е ясно кой ще остане в опозиция. Харизанов обясни, че е възможна коалиция с новия проект на Марешки, а Бойчев не отговори еднозначно на въпроса възможна ли е коалиция между БСП и ДПС.

Чуйте целия разговор с Жельо Бойчев и Георги Харизанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …