събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Жана Попова: В телевизията забавлението и журналистиката се смесват изключително силно

Жана Попова: В телевизията забавлението и журналистиката се смесват изключително силно

Как се промени телевизията през последните 25 години с нейните жанрове и форми?

По темата разговаряхме с д-р Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации и автор на книгата „Жанрове и форми за забавление в телевизията“.

Тя коментира, че в телевизията забавлението и журналистиката са започнали да се смесват изключително силно.

„Забавните програми даже започнаха да настояват, че правят журналистика, а новините започнаха да излъчват автореклами на продукциите на телевизията“, категорична е Жана Попова.

По думите ѝ много от предаванията, и то външни продукции, прибягват до политиката като ресурс, който могат да използват, за да привличат зрители.

„Проблемът е, когато забавлението измести журналистиката от новините и коментарните предавания, доколкото тях въобще ги има в някои телевизии“, подчерта преподавателката.

„Забавните програми се оказват големите длъжници на зрителите, защото можем да се сетим за програми, в които освен забавната част, има и репортажи, и разследвания“, каза още тя и допълни, че у нас измерването на гледаемостта не е коректно, защото се мерят еднакви програми в един и същи часови пояс.

По думите на д-р Попова риалити форматите осават най-стриктните жанрово предавания.

„Там всичко предварително е договорено, знае се какво ще се случи. Това е най-ясният жанр“, посочи тя.

Според нея не може да се твърди, че този тип формати са представителни за обществото, защото зад тях стоят сценаристи, които именно така си представят света, както и това, което виждаме като конфликти е заложено във формата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …