понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Жълт код заради опасни горещини у нас, жегите остават до края на седмицата
JEGA

Жълт код заради опасни горещини у нас, жегите остават до края на седмицата

Жълт код заради опасни горещини беше обявен в 18 области в страната днес, а температурите ще продължават да се покачват до края на седмицата, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Още по-големите горещини обаче предстоят. В сряда се очаква температурите да са 35 градуса в цялата страна. Те ще се запазят така в петък и събота. Изключителните жеги се дължат на преноса на горещ въздух от северните райони на Африка към България.

Най-високата температура в България е измерена в град Садово, недалеч от Пловдив преди точно 101 години, когато живакът е показал малко над 45 градуса по Целзий.

Миналата година, на 20-ти юли на територията на Кувейт пък бяха измерени рекордните за цялата планета земя 54 градуса по Целзий.

Съветваме ви в горещините да сте достатъчно хидратирани, да пиете много вода, да не се излагате директно на слънце и да носите широки дрехи.

Вижте също

gabrovo

Клиентите на „Топлофикация Габрово“ още не са обезщетени за студената зима

Клиентите на „Топлофикация Габрово“, които зимата останаха на студено, все още не са компенсирани от …