петък , 22 юни 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Жълт код заради опасни горещини у нас, жегите остават до края на седмицата

Жълт код заради опасни горещини у нас, жегите остават до края на седмицата

Жълт код заради опасни горещини беше обявен в 18 области в страната днес, а температурите ще продължават да се покачват до края на седмицата, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Още по-големите горещини обаче предстоят. В сряда се очаква температурите да са 35 градуса в цялата страна. Те ще се запазят така в петък и събота. Изключителните жеги се дължат на преноса на горещ въздух от северните райони на Африка към България.

Най-високата температура в България е измерена в град Садово, недалеч от Пловдив преди точно 101 години, когато живакът е показал малко над 45 градуса по Целзий.

Миналата година, на 20-ти юли на територията на Кувейт пък бяха измерени рекордните за цялата планета земя 54 градуса по Целзий.

Съветваме ви в горещините да сте достатъчно хидратирани, да пиете много вода, да не се излагате директно на слънце и да носите широки дрехи.

Вижте също

Oмбудсманът Мая Манолова предлага бартер: Оставката й срещу бързо приемане на законопроекта за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова е готова да подаде оставка, ако законопроекта ѝ за личната помощ бъде …