петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов за културата „Въпреки“

Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов за културата „Въпреки“

В специалното празнично издание на еМисия България в студиото гостуват авторите на сайта „Въпреки“ – Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. Те коментират кои са верните координати на стойностната култура, която разбива стереотипите. Журналистът коментира и случката с президентите на Русия и Македония.

„Имаме великолепни художници и ако има някакъв важен ангажимент на нашите художници, българското съвременно изкуство, би могло да има по-сериозно място в световното изкуство, но тук е мястото на държавата. Един от бумовете в момента в град като Виена са млади български художници, които имат собствени галерии и мениджъри“, посочи Алмалех.

Според Стефан Джамбазов, държавата трябва да има своята роля и тя е да създаде условията, а не само да даде парите.

„Все още за тези доста години след 1989 г. Като че ли още ни липсва това усещане, че нещата могат да зависят от нас. Има причини хората да се чувстват така. Хората трябва да повярват, че законите са закони, че няма корупция“, каза журналистката.

„Отделно, трябва да започнем разговора от образованието. Ако в културата на този етап понякога се правят много добри неща, в образованието децата не се възпитават в това усещане за култура, да се научат да мислят“, смята Алмалех.

„Авторитетът е тотално загубен. Причините са много – и в самите хора, и във времето. Има хора, които правят компромиси в културата и навсякъде. Има хора, които не правят компромиси. Дори когато той не е оценен достатъчно, той работи и продължава да работи“, даде пример Джамбазов.

Вина според Алмалех имат и медиите, които много бързо произвеждат звезди. Тя призова въпреки всичко да се обичат културата и изкуството.

Вижте целия разговор със Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …