събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Зелените“: „Газпром“ предлага на Европа фалшива либерализация

„Зелените“: „Газпром“ предлага на Европа фалшива либерализация

Българските „Зелени” организации – „Гражданска лига“ и Институт за зелена политика подадоха сигнал до Европейската комисия по повод разследването й на злоупотребата с монополно положение на „Газпром“.

Трите организации смятат, че „ЕК не трябва да приема предложенията на „Газпром“ във вида, в който са предложени“. Предлагат Комисията да наложи глоба на „Газпром“ и да задължи компанията в срок от 3 месеца да предложи пътна карта за премахване на монопола и пълна либерализация на пазара на газ.
Гост с коментар по темата в „еМисия България“ беше Владислав Панев, съпредседател на „Зелените“.

„България е единствената от осемте засегнати от политиката на „Газпром“ държави, която няма да търси обезщетение за претърпени щети от монополното положение. Затова и ние изпратихме писмото си до Европейската комисия.

Предлагаме двумесечен срок, в който да се изготви карта за либерализация на газовия пазар в страната. Според нас, е крайно време България да се отърве от руския монопол в този сектор .“, категоричен е Панев.

„В крайна сметка, трябва да си напишем домашното – да създадем интерконекторните връзки със съседните държави, да си гарантираме диверсификация на източниците, както и да продължим да работим по енергийната ефективност и вкарването на нови източници на енергия“, допълни Панев.

По думите му, загубите за страната ни са стотици милиони левове. В енергетиката обаче дупката е за милиарди, така че там са необходими железни реформи. НЕК на практика може да се превърне в следващото КТБ, смята експертът.

„Колкото повече се либерализира пазара, толкова по-малко искри ще има между политиците. Докато договорите се сключват на тъмно, без цената да се диктува от пазара, драмите ще продължават“, коментира още той.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

5 коментара

  1. Даскала

    Да, Газпром сигурно доста са притеснили от ултимативните искания на тия палячовци :):):):):)

  2. Газпром изобщо не ги интересуват смехотворните искания на Зелените. Кой знае от къде са получили подкупче и сега се правят на много вещи по темата.

  3. Мартин Иванов

    Какви са тези псевдо-зелени? „Зелените“ на Иво Прокопиев не бяха ли в коалиция с партията-недоразумение „Да, България“?

  4. Абе тия зеленчуци не разбраха, че политиката и икономиката не са им силни страни. Пак се изказаха хипер малоумно.

  5. Тези велики еколози, чудно защо сега скочиха срещу Газпром. Обикновено действат само, когато имат изгода и/или изпълняват нечия поръчка.