сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Зелена светлина за работата по спорния петролопровод през Дакота
JIVA_TRABOPROVOD картинка

Зелена светлина за работата по спорния петролопровод през Дакота

Инженери от американската армия дадоха зелена светлина на работата по спорния петролопровод през Дакота – Daкota Access.

Военните ще се стремят към завършване на проекта, срещу чието изпълнение излязоха на протест стотици защитници на околната среда и хора от местни индиански племена.

Преди три месеца президентът Барак Обама нареди да се спре струващия почти 4 милиарда долара проект, свързващ петролните залежи в Мексиканския залив с рафинериите в Северна Дакота.

В краят на миналия месец обаче наследникът му Доналд Тръмп подписа указ да се възобнови изграждането на петролопровода. Очака се само още едно разрешително, което ако бъде получено бързо, проектът може да бъде подновен през юни.

Съоръжението ще пресече река Мисури, покрай земите на племето „сиу“, които се намират на границата между Северна и Южна Дакота. Противниците на проекта твърдят, че той ще влоши достъпа до питейна вода за племето и милиони хора, живеещи покрай долното течение на Мисури, като ще унищожи свещени за индианците места.

От индианския резерват „Стендинг рок“ заявиха, че ще прекратят протестите и че ще обжалват указа в съда.

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …