четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Зелена светлина за работата по спорния петролопровод през Дакота

Зелена светлина за работата по спорния петролопровод през Дакота

Инженери от американската армия дадоха зелена светлина на работата по спорния петролопровод през Дакота – Daкota Access.

Военните ще се стремят към завършване на проекта, срещу чието изпълнение излязоха на протест стотици защитници на околната среда и хора от местни индиански племена.

Преди три месеца президентът Барак Обама нареди да се спре струващия почти 4 милиарда долара проект, свързващ петролните залежи в Мексиканския залив с рафинериите в Северна Дакота.

В краят на миналия месец обаче наследникът му Доналд Тръмп подписа указ да се възобнови изграждането на петролопровода. Очака се само още едно разрешително, което ако бъде получено бързо, проектът може да бъде подновен през юни.

Съоръжението ще пресече река Мисури, покрай земите на племето „сиу“, които се намират на границата между Северна и Южна Дакота. Противниците на проекта твърдят, че той ще влоши достъпа до питейна вода за племето и милиони хора, живеещи покрай долното течение на Мисури, като ще унищожи свещени за индианците места.

От индианския резерват „Стендинг рок“ заявиха, че ще прекратят протестите и че ще обжалват указа в съда.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …