петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Здравословни размисли за българското здравеопазване – гостува д-р Иво Петров
EMISIQ_LEKAR картинка

Здравословни размисли за българското здравеопазване – гостува д-р Иво Петров

Доцент доктор Иво Петров – един от най-добрите български кардиолози и национален консултант, гостува в студиото на еМисия България с коментар за очакваните промени в сектора здравеопазване.

Българската здравна система е особена и недовършена. Реформирането й бе заложено по времето на д-р Илко Семерджиев (бивш здравен министър и сегашен служебен министър – бел.ред.), но и до днес тя не е нито достатъчно раздържавена, нито изцяло държавна. И двата вида системи имат своите предимства, но този хибрид няма никакви предимства, затова нещата трябва да се довършат в правилната, прагматична посока – и то не към старата социалистическа система, каквито опити имаше през последните години, коментира д-р Петров.

Той добави, че в първите стъпки на служебния министър той вижда началото на необходимите стъпки в правилната посока, като изреди някои от тях.

Трябва да се акцентира върху модерните методики на лечение и те значително по-бързо да бъдат въвеждани в практиката, особено за социално значимите заболявания, категоричен бе д-р Петров. За жалост, по думите му, пациентите не успяват да достигнат до тях и мнозина са принудени да пътуват в чужбина.

Лекарят е категоричен също, че здравните проблеми не бива да се решават по най-скъпия за държавата вариант – на болничното легло, а на амбулаторно ниво и ниво профилактика.

Кардиологът напомни, че в неговата област, в която заболяванията са на едно от челните места по причинители на висока смъртност, най-важно е именно превенцията.

Лекарят коментира и някои от скандалите около и реформите, или опитите за, на бившия здравен министър Петър Москов.

За двата здравни пакета, той заяви, че не са обосновани от медицинска гледна точка, тъй като дават превес на едни за сметка на други заболявания, което е несправедливост.

Що се отнася до пръстовия идентификатор, той смята, че имаме вина в превръщането му в акцент на обществената дискусия за здравеопазването. Това е един административен фейс-контрол и нямам против, ако това доведе до повече ред, но ако затруднява достъпа до грижи, не е обоснован, каза лекарят.

Д-р Петров спомена и проблема с прекалено многото болници у нас, които според него не осигуряват по-добра здравна грижа. Тяхното изобилие пък по думите му е в противоречие с нуждата от пакети и листи на чакащите.

Какво очаква д-р Иво Петров от бъдещите здравни реформи – чуйте целия разговор с него:

Вижте също

EMISIQ_GREEK картинка

Аргирис Пападимитропулос: Хубавият филм е този, който всички могат да гледат и разберат

Продължаваме да ви срещаме с интересни режисьори, които гостуваха на „София Филм Фест“. Днес това …