петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Зая – едно глобално село в сърцето на Дряновския Балкан

Зая – едно глобално село в сърцето на Дряновския Балкан

Една малка отбивка от пътя между Дряново и Габрово води до планинското село Зая. Главният път се извива между автентичните каменни зидове на вековни къщи. Тук живеят около 30 души. Половината от тях са чужденци. Докато местните все повече намаляват и къщите опустяват, преди близо 9 години от Англия пристигат първите нови жители на Зая – Каръл и Дейвид Бърд.

„Всъщност, след като избрахме държавата, на селото се спряхме, като пуснахме карфица върху картата. Просто така! Затова сме тук. Затова казвам, че беше истински късмет да открием Зая“, казва 65-годишният Дейвид Бърд.

Двамата разглеждат двадесетина къщи в селото, но купуват първата. Стараят се да запазят оригиналната ѝ архитектура.

„ Усещането, че къщите стават собственост на чужденци, в самото начало не се посрещаше охотно. Според мен хората си мислеха: „Защо трябва те да изкупуват целите ни села, всичките къщи? Но това не е истина. Както отбелязах и тогава, ако никой не ги купи, те просто ще се срутят и ще се превърнат в купчини развалини. Така поне се съхраняват, което е хубаво – селата няма да изчезнат“, казва англичанинът.

Зая е истинско глобално село. Сред малкото му жители освен българи и англичани има хора от Белгия, Франция, Русия, Италия, Ирландия. Каръл и Дейвид се чувстват като част от общността. Той напредва в усвояването на традиционни занаяти, а тя започва да танцува народни танци и има своя носия и кожени цървули.

В къщата си в Зая Каръл и Дейвид живеят в компанията на няколко домашни животни. Всяка година осиновяват още и още кучета, защото не могат да ги оставят да умрат от глад на улицата.

Каръл и Дейвид имат син и дъщеря и трима внуци, които обожават да идват на гости в къщата в Зая – на тишина, спокойствие и чист въздух. Решението им да се преместят узрява изведнъж, а оттогава не са съжалявали нито веднъж.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …