събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Завръщането на успешните млади българи – възможно и без да са в България

Завръщането на успешните млади българи – възможно и без да са в България

Конференция на тема „Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?“ се състоя в резиденция „Врана“ в присъствието на Симеон Сакскобургготски и бивши политици от обкръжението му. В дискусията участваха много български студенти, които в момента учат и работят в чужбина, както и наши сънародници и общественици, завършили зад граница и завърнали се в страната.

Колегата Николай Драганов посети форума и взе интервю с някои от младежите на него. В еМисия България той разказа накратко за събитието и за целите, които си поставят българите.

„До голяма степен тези младежи се чувстват граждани на Европа. Те смятат, че е време за един евронационализъм. За тях физическото им присъствие у нас не е толкова важно.

Обясниха ми, че се връщат при всяка възможност, не губят контактите си, често могат да работят за себе си или страната си и без да са тук“.

Много от българите споделили, че според тях България се развива в правилната посока, но с прекалено бавни темпове.

„Имаше един доклад в началото, озаглавен „Невидимите бариери“ – пред завръщането на такива хора у дома, като се очертаха обичайните пречки: по-високото заплащане и по-уредената държава в чужбина.

Бяха обаче споменати и редица неща, които биха могли да им послужат като стимул да работят и правят бизнес у нас, сред които вероятността да имат много по-висок старт и по-добро заплащане и позиции предвид образованието им в престижни западни университети“.

Според Ники Драганов бившият премиер Симеон Сакскобургготски е отправил интересно предложение – успешните млади българи да помислят не само за реализация в частния сектор, но и за възможното си участие в политическия и административен живот на страната, който така да могат да променят отвътре.

Амбицията на българите от форума е да основат организация „Милениум“, която ще има работни групи и центрове – засега в Лондон, Ню Йорк, Париж, Франкфурт и София. Те ще създадат и онлайн платформа от типа тинк-танк, на която да комуникират, обменят мисли и оформят позиции по различни важни теми.

Гледайте интервюта с някои от участниците:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …