вторник , 22 май 2018
Начало / "Завърналите се"...поредица на Петя Кертикова / „Завърналите се“: От „Метрополитън“ В Ню Йорк до „Искра“ в Казанлък

„Завърналите се“: От „Метрополитън“ В Ню Йорк до „Искра“ в Казанлък

По традиция както всеки петък, днес в рубриката „Завърналите се“ на журналиста Петя Кертикова ви представяме историята на завърнал се наш сънародник от широката чужбина.

Героят тази седмица се казва Иван Коев, който е археолог и историк. 12 години той работи в емблематичния музей на изкуствата „Метрополитън“ в Ню Йорк, но в крайна сметка взима решението да се завърне в родината си.

„Всъщност, Иван е един от първите българи в Америка, които отиват там след спечелването на Зелена карта. След 18 години зад океана, сега Иван Колев отново е на родна земя и работи в историческия музей „Искра“ в Казанлък“, разказва Петя Кертикова.

„Липсваше ми семейството, традициите, които не бях забравил. Освен това, бях обещал на моите родители, че ще се върна в България. Все пак, корените са тук – семейството, основата“, разказва героят в новата история на „Завърналите се“.

В музей „Искра“, където директор е бил големият български писател Чудомир, освен като екскурзовод, Коев определя себе си и като пазител на историята. Споделя, че иска скоро да види и една различна България.

Докато е в САЩ, Коев става свидетел на атентата в Ню Йорк през 2001 г. „Сутринта пуснах телевизора и видях ужаса. Всички телефонни линии бяха затворени, но успях да направя връзка с моите родители“, споделя спомена си от ужасяващия ден Иван. Казва, че в продължение на шест месеца не е успявал да се справи със стреса и дори се е наложило да обръсне брадата и мустаците си, за да не буди подозрение.

Вижте цялата история на Иван Коев в следващото видео, а ако и вие имате познавате наши сънародници, избрали да се върнат България, пишете ни на имейл адресите

Petya@bitelevision.com или sofia_desk@bitelevision.com!

Вижте също

„Завърналите се“: След 11 години в САЩ Елена намира призванието си в България – да дарява частици от сърцето си в замяна на усмивки

Днес в „Завърналите се“ Петя Кертикова разказва историята на една българка с докторска степен от …

Един коментар

  1. Za pensiya…..