неделя , 22 юли 2018
Начало / "Завърналите се"...поредица на Петя Кертикова / „Завърналите се“: Мария Митова и пътят към родината след Америка и Австралия

„Завърналите се“: Мария Митова и пътят към родината след Америка и Австралия

Днес е четвъртък и по традиция колегите от новините представят историята на завърнал се наш сънародник у дома. Кой е героят тази седмица в „завърналите се“ разказва в студиото на еМисия България авторът Петя Кертикова.

Тя представи историята на един икономист, завършил в Америка, който е живял и в Австралия. „От половин година тези хора са тук в България“, разказа Кертикова и добави, че героят на „Завърналите се“ този път е Мария Митова, която работи в България като сертифициран кондиционен треньор и консултант по хранене. Тя се занимава и с бутиков туризъм в България.

Митова решава да се върне в България, след като сънува родината ни. „В Австралия семейството й не се е задържало, защото според нейното твърдение, там явно не приемат чужденци и професионалисти“, посочи Кертикова.

„Това е поредният пример на наш сънародник, решил да се завърне в България. Една от целите на рубриката е да покажем и разкажем, че има хора, които се завръщат, а не само които емигрират“, обобщи Петя Кертикова.

Вижте историята на Мария Митова и чуйте целия разговор с Петя Кертикова.

Вижте също

„Завърналите се“: Да се прибереш в родината, за да си поемеш въздух – Кристиян Ковачки за трудностите, които срещат „изгонените“ от България деца

Тази седмица в рубриката „Завърналите се“ Петя Кертикова представя историята на 23-годишния Кристиян Ковачки, който …

7 коментара

 1. Това момиче лъже като за световно.2015 година замина ли за Австралия. След 8 месеца са се завърнали. И са гравдани. Глупости на търкалета. Трябва 4 години да са живели там. You must have lived continuously and legally in Australia for the past 4 years.
  https://www.au-immigration.com.au/citizenship-application/

  Бих посъветвала журналистката да си проверява информацията

 2. Водещата непрекъснато повтаря „емигрирала“ тук, „емигрирала“ там. Това е някаква остаряла представа за уседналост. В днешно време хората са мобилни, светът е голям и си заслужава човек да го опознае. Историята на Мария не е добър пример.

 3. Дървосекачът

  Еииий, Пак ще ми свършите кочана-с-фактурите, г-це Кертикова/г-н Вълков/БиАй (за ккконссултттинг де ;- )
  а. Очевидно г-ца Мария
  – НЕ е била Имигрант В САЩ !, а Само учеща…т.е.с Временен статут
  – а В Австралия – за Да получи статут на Постоянна от Landed – й Трябва поне 3-годишен Нонстоп престой
  б. Би следвало Винаги да Имате предвид че Колеж (т.е. Лафайет в случая) – В САЩ може да означава Бая неща
  в. така и НЕ се разбира – С каквоТочно Си Е изкарвала Хляба в САЩ а и в Австралия
  г. Казвате – Финансист ! ….ама Има ли Съответна Експертиза Във Финансите
  – отделно – Е ли Параметър ЗА репатриране Фактът че от финансист Там – у Нас става фитнес-нещо ?!
  ….и някои странични/второстепенни ‘странности’ :
  – ясно че в Австралия просто Е топло ! ….тогава какво Се говори за одеала и ‘студ’ от +15-20 С ?!
  – храните – ами едно че И в САЩ И в Австралия има Български храни (дори И Локално производство…. А ! – де я ‘забравихте’ оназ реклама – Donde esta la carne ? …;- ), второ – Доста Българ(к)и Си произвеждат/приготвят Домашно от закупени компоненти

  Сумарно :
  – бъдете ТакаДобри и давайте Реални насоки !
  (, че токуВиж Хората попопомислят че сте Отдел Кадри на ‘наште’ ‘бизнес’незнамквиси ;- )

 4. Препоръка към водещата на предаването: попитайте девойката защо и в Китай не успяха да се класират с Милко…или и там не приемат професионалисти? 🙂

  Също, вероятно е добре да не обобщавате изводи на база строго субективни (и краткосрочни в конкретния случай) впечатления. За 8 месеца в нова държава още не можеш да научиш улиците, камо ли да правиш профил на професионалистите.

  Quiters never win…

 5. Vseki si ima razlichni prichini za bg i ne trybva da sudim horata,a da budem tolerantni.Jiveem v globalen svyat.
  Po printsip Sasht sa sbirshtina ot narodi i ne gi interesuva koi ot kude e….ima si i umni hora ima i dosta ogranicheni zavisi kade si popadnal.

 6. Meko kazano depresirashta istoriq. Ne e primer za USPQL chovek koito e reshil da se pribere, a za neuspql. Takiva s lopata da gi rinesh.

 7. Тази българка, меко казано нещо е заблудена, ако почнем отзад напред:
  1. Австралия, както и Канада са единствените държави с ясна иммиграционна точкова система и приема
  ппеди всичко професионалисти (има ограничение само за възрастта).
  2. Това за щатите е полуистина, тъй като съм минал по този път. Значи, получаването на зелена карта спонсорирано от работодател, задължава спонсорираният да е ЛОЯЛЕН към спонсора му т.е. може да работи единствено и само за спонсора си (по тази причина няма как да се мести на друго място в тази огромна държава), докато приключи процеса и се получи зелената карта – до 8 години трае всичко,
  3 години работна виза + 5 години удължение на работната виза, за да се даде време да приключи делото в съда по спонсорството:
  ако е успешно в 99,99% от случаите получаваш зелената карта, ако не е – губиш правото повече да работиш в щатите.
  Как си е купила къщата с мижавата заплата на спонсориран икономист е отделен въпрос, тъй като никой друг член (ако няма легален статус) в семейството няма право да работи!

  Не се надявайте, НЯКОЙ ОТ УСПЕЛИТЕ БЪЛГАРИ ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ЗАСИЛИ ДА СЕ ВРЪЩА…
  Нъл знаете приказката за меда и жилото?