понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Затруднения пред българското гражданство за живеещите в Македония

Затруднения пред българското гражданство за живеещите в Македония

Преди дни от Българския културен клуб в Скопие алармираха, че от началото на 2016 г. се наблюдава трайна тенденция на откази на заявления на македонци за придобиване на българско гражданство. Те призоваха институциите да обърнат внимание на проблема.

Лазар Младенов от Струмица, председател на Българския културен клуб, и журналистът Костадин Филипов коментираха в предаването еМисия България  причините за проблема.

По думите на Младенов вероятно някъде се губи връзката между Министерство на правосъдието и институциите като Дирекцията за българско гражданство, Държавната агенция за българи в чужбина, например.

„На мен ми се чини, че министърката не беше запозната. когато видя нашите документи беше фрапирана как може да се прекратяват преписки“, отбеляза Младенов.

 Той е категоричен, че хора, които имат чиста линия за получаване на българско гражданство, всъщност получават откази.

На свой ред, журналистът Костадин Филипов подчерта, че е много трудно за хората, искащи да докажат българско гражданство, защото в Македния си създават „лошия имидж“, че търсят контакт с България.

„Единият от пътищата да се изявиш в своята българска идентичност е да се опиташ да получиш българско гражданство“, посочи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …