вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Застрашена ли е еропейската сигурност след Брекзит

Застрашена ли е еропейската сигурност след Брекзит

Има ли заплаха за еропейската сигурност на фона на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз коментира експертът по сигурността Валери Рачев в предаването еМисия България.

„Заплахите имат следния механизъм на въздействие – от една страна, това е източникът на агреси, от друга страна, вътрешната уязвимост. Промяна във външния натиск в този исторически момент няма, но се увеличава вътрешната уязвимост, което е източникът на риск за сигурността на всички ни. Тя винаги е по-важният фактор, защото заплахите в 21 век са такива, че заплаха с малък интензитет, когато имаш висока вътрешна уязвимост, може да предизвика дори разпада на системата“, категоричен е Рачев.

По думите на експерта бързо трябва да бъдат взети мерки, тъй като Европа има непосредствени заплахи, както и гореща дъга от заплахи около континента.

„Така че, да, увеличава се несигурността в Европа заради вътрешната ѝ уязвимост“, допълни той.

Рачев коментира, че според повечето анализатори Русия е тотално заинтересована от Брекзит, както и от всички деструктивни процеси в ЕС, защото това е парадигмата на тяхната политика.

„Англичаните свършиха това за Путин, което сам не би успял.Другият въпрос е презумпцията на руската политика не е толкова фокусирана върху ЕС, а стратегията ѝ е свързана със САЩ. Всяко изтласкване на Америка от Европа е упех за руската политика, независимо дали е продукт на техни действия или не. Така че от гледна точка на руската политика, тя получава доказателство, че това, което мисли, е правилно“, каза още Рачев.

Той допълни, че в Русия има надеждата, че държави от ЕС ще се откажат от санкциите спрямо нея след излизането на Великобритяния от съюза.

Той отбеляза също, че като следствие от Брекзит, че капацитетът на Европа да охранява границите си ще намалее и ще е нужен период, в които тя трябва да се адаптира.

„Не може да не се отрази и на състоянието на НАТО“, каза той.

Експертът коментира и факта, турският президент Ердоган се извини на руския си колега Владимир Путин за сваления руски самолет.

„Според мен Турция прави реални усилия да възобнови отношения си с Москва, защото те са изключително важни както за турската икономика, такао и за разрешаването на сирийската криза“, заяви Рачев.

Той каза още, че България в настоящата външно-политическа ситуация трябва да внимава за всичко, защото само така малките и слаби държави могат да оцелеят.

Вижте целия разговор с Валери Рачев във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …