неделя , 18 ноември 2018
Начало / Новини / Засилени мерки за сигурност в София при старта на европредседателството, обир за 5 милиона долара в Париж и още от новините на БиАйТи на 11 януари

Засилени мерки за сигурност в София при старта на европредседателството, обир за 5 милиона долара в Париж и още от новините на БиАйТи на 11 януари

Тази вечер в София ще бъде открито официално Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За церемонията в Народния театър у нас пристигат лидерите на европейските институции – председателите на Европейския парламент Антонио Таяни, на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и колегиумът на Европейската комисия.
В София има засилени мерки за сигурност. Около НДК, Народния театър и ларгото са разположени патрули на специализирани полицейски сили, НСО и общинска полиция. От вчера е забранено паркирането около Народния театър, където ще бъде откриването.
По преценка на полицията е възможно да бъде спряно и движението на автомобили около НДК и Народния театър. Забранени са полетите на дронове над центъра и района на летище София.

Преди официалното откриване на българското председателство премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред Европа по време на Българското председателство и българските приоритети като част от програмата на триото Естония – България – Австрия. Би Ай Ти ще предава на живо старта на европейското председателство.

В денят на откриването на Европредседателството се очакват масови протестни действия. По информация на полицията – общо 9. Еколози и граждани излизат на протест в защита на Пирин, а сдружението „Бъдеще за община Банско“ организира контрапротест. Днес има и демонстрация в защита на Истанбулската конвенция, а синдикалната федерация на служителите в МВР настоява за по-високи заплати.

Рано тази сутрин синдикатите на МВР се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Той им е обещал 100 млн. лева. От утре синдикатите ще решават дали ще продължат с протестите. Борисов е обещал и до 40% по-високи заплати през 2019г.

Депутатите отхвърлиха искането на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента заради криминалната обстановка в страната от последните дни.
От ГЕРБ смятат, че това не е необходимо, защото по-късно днес има извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на което ще бъдат изслушани главния тпрокурор и ръководството на МВР. Повече за посланията в Народното събрание от първото заседание за новата година очаквайте в предаването КОД 11:13.

Крадци задигнаха бижута на стойност 5 милиона долара, от магазин в прочутия хотел Риц в Париж. Петима души, въоръжени с брадви, са участвали в обира. Те са счупили витрините в главното фоайе на хотела и са откраднали скъпоценносттите. Трима от тях бяха задържани от местната полиция. Останалите са успели да избягат с мотор и все още се издирват. Района около хотела беше частично блокиран след обира. Всички бутици в района разполагат със системи за сигурност и са със засилена охрана. Въпреки това често стават обект на кражби.

Броят на жертвите след поройните дъждове и свлачища в Южна Калифорния се увеличи до 17 души. Повече от 160 бяха ранени, а 17 души все още са в неизвестност.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …