неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Защо Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми?

Защо Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми?

През изминалия ден Америка търсеше отговор на въпроса защо се стигна до внезапното уволнение на шефа на ФБР. Внезапното освобождаване на Джеймс Коми от поста му дори засенчи дългоочакваната среща между Доналд Тръмп и външния министър на Русия Сергей Лавров.

Парадоксалното е, че Джеймс Коми каза, че е разбрал от телевизията за отзоваването си, което навява на мисълта, че наистина всичко е станало изключително бързо. Веднага се появиха съмненията – дали Коми не е уволнен заради това, че води разследването на хора от щаба на милиардера за връзки с Русия?
Ден след внезапното отстраняване, Доналд Тръмп реши лично да подчертае, че причината е съвсем друга. Президентът заяви, че решил да освободи Коми от ключовия пост, защото той не си вършел работата добре и по точно – начинът, по който той се е отнесъл с проверката на скандала с имейлите на Хилари Клинтън.

Припомняме ви, че миналата година Коми първо каза, че няма причина срещу нея да бъдат повдигнати обвинения.10 дни преди изборите обаче той промени мнението си и обяви, че ФБР е подновило разследването срещу Клинтън. Решение, което загубилият кандидат президент на демократите смята за основна причина за поражението си.

От Белия дом съобщиха, че Тръмп е смятал да се раздели с Коми още в деня на победата, когато е и загубил доверието си към него. Това твърдение обаче изглежда странно, защото от избирането си до настоящата седмица Доналд Тръмп се изказваше положително за Коми и ръководения от него орган и на няколко пъти даде кредит на доверие към вече уволнения директор.

В медиите се появи следното твърдение – миналата седмица Коми е настоял да му бъде отпуснат по-голям ресурс по разследването на приближени до Тръмп за връзки с Русия. Това обаче беше опровергано от Белия дом, напротив, Коми е бил пришпорван да задвижи проверката, тъй като тя вървяла много бавно.

След уволнението конгресмени настояха да бъде назначено независимо разследване от специален прокурор, който да не е подвластен на държавните структури. От Белия дом категорично бяха против, тъй като това допълнително би забавило проверката и още повече – самият президент не е обект на разследване, а само хора от щаба му.

Със сигурност последиците от уволнението на Коми ще отекват още дълго време на политическата сцена в Америка, която и без това е нажежена до червено откакто президентът Тръмп встъпи в длъжност.

По-рано милиардерът проведе важна среща с държавния секретар Рекс Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров. Зедно те са обсъдили двустранното сътрудничество и ситуацията в Сирия и Украйна.

Водеща тема за медиите обаче беше уволнението на Джеймс Коми и има ли действително Русия роля в управлението на Америка. Лавров се направи, че не знае за отстраняването на шефа на ФБР и дори имаше нотка на подигравка в тона му към журналистите. Той каза, че е срамно такава силно развита демократична политическа система като САЩ да смята, че Русия се се меси във вътрешните й работи.

Унизително или не, американската политика определено в момента не е в най-върховите си моменти и тепърва ще видим какви ще бъдат последиците от уволнението на шефа на ФБР и съмненията, че това има нещо общо с Русия.

 

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …