понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Защо София прайд набира дарения и промени ли се отношението към ЛГБТ хората

Защо София прайд набира дарения и промени ли се отношението към ЛГБТ хората

За десета поредна година в България се организира София прайд. Тази година обаче организаторите набират средства с кампания. Защо това се налага, какво предстои в седмиците преди прайда и промени ли се общественото мнение в България през последните 10 години по отношение на ЛГБТ общността и хората? Тези въпроси коментираха в студиото на „Жива връзка“ Венета Лимберова и Лилия Драгоева.

„Както и всяка друга година, София прайд се организира на доброволен принцип. Сумата за дарения е малка и съвсем достъпна форма чрез SMS-и“, разказа Лилия Драгоева. Набирането на средства се налага заради липсата на постоянен спонсор и заради това, че всички съпътстващи прайда прояви имат нужда от финансиране.

Освен традиционното шествие, ще има и други събития. „Има и София прайд филм фест, а също така и арт седмица, която предшества парада. Избрали сме филми от последните 2 години, които третират много интересни истории на хора. За гей хората и техните родители. Трябва да бъдат закупени правата за филмите. Има административни такси и са нужни средства за осигуряване на охраната на парада“, обясни Лимберова.

„Хората се включват. Всеки има право на мнение. От една страна е добре да се изказваме по въпроси, по които сме лично засегнати. От друга страна с изказванията си не трябва да караме хората да се чувстват некомфортно. Изпълняваме проект за събиране на информация за престъпленията от хомофобски подбуди“, посочи Лимберова.

„Имахме срещи и с полицията. От друга страна, законът е непълен и все още няма активна подкрепа от страна на властите – местната администрация, партиите в Народното събрание. Политиците трябва да бъдат тези лидери, които да могат да предадат съобщението на обществото – че тези хора трябва да бъдат подкрепени. Не можем да се правим, че този въпрос не е наш и го няма“, категорична е Лимберова.

„Като общество ни е страх. Като членове на това общество, това ни засяга. Аз самата виждам промяната, защото все повече и повече хора ни подкрепят“, добави още тя.

„Важно е да живеем в общество, в което всички имаме равни права. Какво се е променило, какво е развитието, ще бъде тема на една дискусия, която се организира преди прайда“, обясни Лилия Драгоева. По думите й, органите на реда успяват да неутрализират антишествията, които се организират по време на прайда.

„Видимостта е изключително важна, защото това ни помага да се разбираме“, смята Драгоева. Организаторите изразиха надежда престъпленията по хомофобски подбуди да влязат в Наказателния кодекс и обясниха, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация не искат някакви специални права, а равни права.

Чуйте целия разговор с Венета Лимберова и Лилия Драгоева в студиото на „Жива връзка“ в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …