събота , 19 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Защо си тръгва Мартин Шулц
JOVKA картинка

Защо си тръгва Мартин Шулц

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц напуска поста си и се връща към политиката в родната Германия. Това обяви самият той в сряда. Неговото намерение е да се кандидатира за германския Бундестаг, оглавявайки листата на своята Германска социалдемократическа партия в Северен Рейн-Вестфалия.

Според едно от предположенията Шулц е намерил подкрепа в партията си в Германия да го издигне като кандидат за следващ канцлер срещу Ангела Меркел, а според друго той се е договорил с Меркел да наследи външния министър Франк-Валтер Щайнмайер, който ще е следващият президент на страната, коментира от Брюксел кореспондентът ни Йовка Димитрова.

Тя припомни, че мандатът на Марин Шулц изтича през януари, а според споразумението между социалистите и демократите в ЕП двете групи си поделят поравно петгодишния мандат.

Именно Шулц за първи път изпълни един след друг два мандата, което е безпрецедентна ситуация, и опитваше трети, но явно не е намерил достатъчно подкрепа и е избрал да се върне в Германия, посочи Димитрова.

„Основните политически сили вече коментираха намерението му, а ЕНП чрез председателя им Манфред Вебер изрази огромна благодарност към Шулц.

Неочаквано, Вебер не назова името на кандидата, който ще участва в надпреварата от името на парламентарната им група, а отправи покана за консултации между групите на основните проевропейски партии за търсене на консенсусна фигура, докато евроскептичните бъдат изключени изобщо от номинациите за председател на следващия парламент“, разказа още кореспондентът ни.

Днес ЕП гласува и резолюция, с която призова да бъдат замразени преговорите с Турция.

Чуйте подробности:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …