петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Защо сграда на българското консулство в Сидни се руши изоставена

Защо сграда на българското консулство в Сидни се руши изоставена

Българското консулство в Сидни се намира в един от най-скъпите квартали в града, а в същото време сградата му тъне в разруха и почти се е превърнала в сметище.

Какво се случва с имато и защо пустее – коментира в „Жива връзка“ Диана Копринкова, журналист в българската секция на австралийското радио Ес Би Ес в Сидни.

„Сградата на българското консулство действително се намира в един от най-богатите квартали. Тя е огромна, триетажна сграда, оценявана на 5-6 млн. А от години е превърната в сметище, развъдник на плъхове, спално помещение на бездомници и наркомани. консулството всъщност затвори врати преди 12-13 години, кото допреди  5 години все още от посолството в Канбера идваха няколко пъти в годината и организираха консулски ден в сградата. Много пъти след затваряне на сградата на консулството хората в Сидни са повдигали въпроса за сградата, особено когато постъпваше нов посланик или консул. Тази тема последно беше повдигната на срещата с г-жа Емилия Стефанова, когато постъпваше в длъжност преди 3 години. Тя заяви, че поради честата смяна на кабинети в България правителството не е успяло да финализира по какъв начин ще бъде използвана сградата“, разказа сънародничката ни.

„Тогава тя е заявила, че по решение на правителството посолството ще трябва да намери реномирана международна фирма, която се занимава с недвижими имоти, със задължително  изискване е било фирмата да има представителството в Камбера. Фирмата е трябвало да пусне т.нар. изявяване на интерес за наемане и използване на сградата с условието наемателят да се ангажира с ремонта ѝ намене на сградата, след което изплаща наем за използване на сградата“, допълни още Диана Копринкова.

По думите ѝ вече 3-4 години по-късно посолството все още търси въпросната фирма.

Журналистката посочи, че българската общност в Сидни е давала редица предложения на Външно министерство за това как да бъде използвана сградата.

Особена нужда имахме от сграда, когато трябваше да се открие българско училище в Сидни, но ни беше отказано, подчерта тя и допълни, че сред предложенията на общността е било и това българи, занимаващи се със строителна дейност, да ремонтират сградата, за да не се руши. Дори предложихме да се плаща наем, изтъкна сънародничката ни.

Вижте повече за съдбата на сградата на българското консулство в Сидни в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …