събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо САЩ и Русия не постигат съгласие за конфликта в Сирия – коментира Димитър Гърдев

Защо САЩ и Русия не постигат съгласие за конфликта в Сирия – коментира Димитър Гърдев

В понеделник бе сложен край на преговорите между САЩ и Русия за уреждането на продължаващия конфликт в Сирия.

Същевременно президентът на Русия Владимир Путин отхвърли ключово споразумение, призоваващо всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний – химичен елемент, използван за направата на ядрени оръжия. Той дори поиска САЩ да премахнат от новите членове на НАТО на Балканите и в Балтика отбранителна инфраструктура и свои части, разположени там след 2000 г.

След тези събития отношенията между Москва и Вашингтон стигнаха ново дъно и все още не се вижда решение на кризата в Сирия, която вече взе стотици хиляди жертви.

Защо Русия и САЩ не постигат съгласие за конфликта в Сирия, коментира Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност и информационни войни, бивш дипломат и член на УС на Центъра за мирни изследвания и политика за сигурност.

„Очакванията на много анализатори бяха, че споразумението между САЩ и Русия няма да има тежест и дълготрайност, за да се установи мирен процес в Сирия. Естествено бяха положени невероятни усилия, споразумението бе съгласувано с президентите Путин и Обама, но реално тежестта му беше изнесена от Джон Кери и Лавров. Двамата дипломати го обсъждаха в продължение на 14 часа и постигнаха някакъв документ, който бе основа за спиране на активните бойни действия. Но след него наблюдавахме няколко факта, които даваха повод на анализаторите да очакват, че споразумението няма да успее.

Това бяха нанасянето на удар върху сирийската армия от коалицията, водена от САЩ, беше отчетено като грешка и последва извинение; след това удар върху хуманитарен кордон, затова беше обвинена сирийската страна и руската страна, те отхвърляха обвиненията, а най-накрая виждаме активната офанзива срещу Алепо. Това бе причината, за да бъде денонсирано споразумението“, коментира Гърдев.

По думите на анализатора евентуалното падане на Алепо е важен момент, защото западната част на Сирия е най-гъсто населена, а когато бъде завлядян градът, този, който държи населението, ще има предимство на едни евентуални избори.

Той открои като друг важен момент и навлизането на турската армия, която е разполовила подкрепяното от САЩ кюрдско население в Северна Сирия.

„С навлизането на Турция, реално се разсякоха кюрдските формирования. В момента имаме западна част, която се държи от силите на Башар Асад и Русия, имаме навлизане на турските въоръжени сили, които имат намерение да шурмуват Ракка, а в зоната на умерената опозиция и водената от САЩ западна коалиция нямаме нито един голям град. Затова Алепо е залогът“, подчерта Гърдев.

Зад ултиматума на Русия към САЩ да премахнат от новите членове на НАТО на Балканите и в Балтика отбранителна инфраструктура и свои части, разположени там след 2000 г., експертът видя интерес към Румъния и по-специално противоракетната базата на САЩ, разположена там.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Добър доста-обхватен обзор на г-н Гърдев….но #КойЗнае защо ‘пропусна’ да Изкаже че :
  А. докъм 2010 – макар-И с проблеми – нещата в Сирия вървяха
  – ЧакСлед Санкциите – ДнешенКремъл побесня, респ. потокът Бежанци – стана Потоп
  Б. не бива Никога да се ‘забравя’ Въпросът с газа/петрола/залежите и Преноса-им
  – Таип – просто намери начин да се Направи важен относно танкерите с ЛПГ през Босфора
  – ДнешенКремъл – прави И-невъзможното да Саботира/Блокира развиването на Алтернативни доставки за Европа
  В. в Румъния
  – Винаги Е имало и Има отдел АнтиКГБ (към Службите)
  – има Два АУАКС-а (освен базата ПРО)
  – Никой НЕ си И-помисля за Прошка&Давност към ДнешенКремъл (особено имайки предвид Хибридностите виа/откъм Молдова и Целевото потапяне на онзи кораб Точно във фарватера на Дунав)

  ….а че ДнешенКремъл Е Пътник – разбраха И в БонгоБонго.