четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо Румъния си заслужи похвалите

Защо Румъния си заслужи похвалите

Силно положителната оценка за напредъка на Румъния, дадена в тазгодишния доклад на ЕК за състоянието на съдебната система в страната, изобщо не трябва да ни изненадва, коментира за еМисия България журналистът Стилиян Деянов.

По думите му този успех се дължи на Националния департамент за борба с корупцията – независима прокуратура, която се бори с корупцията по високите етажи на властта и действа вече десет години. Резултатите говорят сами за себе си: над 350 окончателни присъди, вкл. на министри, премиери и депутати, влезли, а някои от тях и вече излезли от затвора.

Същият орган искаше да създаде и бившият правосъден министър Христо Иванов, но му беше попречено от мнозинството в парламента и той бе принуден да подаде оставка, отбеляза Деянов.

Той посочи, че възможността Румъния да излезе от мониторинга на Механизма за сътрудничество и проверка е посочена ясно в самия доклад за страната.

По думите на журналиста подозренията, че преследването на висшите държавници за корупция всъщност е „лов на вещици“ и имиджов пиар, се оборват от факта, че членове на всички партии попадат под ударите на независимата прокуратура.

Въпросът в румънското общество е дори е защо там има политици, които все още не са влезли в затвора, каза Деянов.

Междувременно, критиките в доклада адресират не толкова действията на правораздавателната система, а опита на парламента да блокира някои промени, като например новия наказателен кодекс.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …