събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо промените в приема за първи клас притесниха родителите в София

Защо промените в приема за първи клас притесниха родителите в София

Родители са обезпокоени от новите критерии за прием на първокласници в столичните училища, които бяха представени от Столична община. Според условията решаващо е местоживеенето за записване в училище и също така отпадат някои досегашни привилегии.

След недоволството на елитните гимназии СМГ и НПМГ за прием на ученици, така сега при първокласниците критерия Адресната регистрация отнема предимството дори на сираци и деца с увреждания. Темата коментираха в предаването еМисия България Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата и Галина Донева – родител, участвал в дискусията в Столична община.

„Родителите, както обикновено, са на двата полюса. Едните смятат, че това е много по-логичен начин да запишем малките деца. Друга част от родителите смятат, че адресът не трябва да бъде водещ критерий“, разказа Галина Донева, която е участвала в обществения дебат в столична община. По думите й, дискусията тепърва започва.

„Всеки родител, който има конкретно мнение и опит от други години – може да направи предложение директно на сайта на Столична община. Следващото обсъждане ще бъде на 10 февруари. Срокът за мнение я предложения е до 3 февруари“, разказа Галина Донева, която е родител.

Стефан Лазаров обясни, че основното притеснение на родителите е качеството. „По един начин се ограничава изборът им на училище, но пък се ограничават много други негативни фактори. За един първокласник е много стресиращо да пътува до училище половин или един час. Детето може да прекарва по-приятно и ползотворно времето си“, коментира Лазаров.

Той разясни подробности по критериите, които ще важат за приема на деца в първи клас. По думите му, основното, което родителите трябва да се опитат да направят, е да променят условията в училището, в които учи детето като участват в обществени съвети.

Стефан Лазаров разказа и за добри примери в столични училища като изнесени родителски срещи, участия в извънкласни дейности и други. „Аз работя с доста училите и не мога да кажа, че има толкова драстична разлика между тях. Над 90% от тях обичат работата си и искат да дадат най-доброто от себе си“, посочи Лазаров. По думите му, това райониране ще доведе в дългосрочен план до нещо добро за учениците и образованието.

Чуйте целия разговор със Стефан Лазаров в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …