неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Защо промени в критериите за защита на децата, предложени от СЕМ, притесниха Националната мрежа за децата

Защо промени в критериите за защита на децата, предложени от СЕМ, притесниха Националната мрежа за децата

Проектът за изменение на критериите за защита на децата, изготвен и предложен за обсъждане от СЕМ, предизвика обществен отзвук. От Националната мрежа за децата (НМД), която обединява 144 организации от цялата страна, излязоха с остри критики към готвените промени

Какво ги предизивка – в „Жива връзка“ коментираме с Теодора Петрова от НМД.

Според нея в предложеното от СЕМ до голяма степен се орязват текстове, които коментират правата на децата в медиите при тяхно участие в предавания, които биха могли да нарушат тяхната здравословна среда, но и базисни права, като спазването на правото на личен живот на детето.

Според СЕМ това трябва да отпадне, защото повтаря Закона за закрила на детето, но тя е категорична, че то трябва да остане и в критериите. Петрова посочва, че макар да съществуват и сега, тези текстове многократно се нарушават.

НМД се притеснява и по отношение на искането да отпадне съгласието на родителите, както и по отношение на разрешението за отразяване на деца, станали жертва на насилие и др. събития, „които представляват информационен повод и са от обществен интерес“.

Специалистът припомни, че от мрежата вече три години настояват за подписването на споразумението, което ежегодно се прави на базата на сегашните критерии (в чието изготвяне НМД е участвала през 2011 г.), като по думите й телевизиите, заедно с ДАЗД и СЕМ, са отказвали да го подпишат по различни причини.

Петрова призна, че са били безкрайно учудени, когато донякъде случайно са разбрали, че се готвят промени в критериите без да се състои реално обществено обсъждане.

Те са качени на сайта на СЕМ, но Петрова твърди, че заинтересованите страни, вкл. организации като УНИЦЕФ, не са били изрично уведомени за тях.

По думите й след острата им реакция в момента е започнал диалог.

Вижте също какви са законите по отношение на снимането на деца в Америка в материала на колегите ни от Чикаго.

Гледайте и целия разговор с Теодора Петрова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …