четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Защо прокуратурата не иска да чуе Цветан Василев – адвокатът му Константин Симеонов

Защо прокуратурата не иска да чуе Цветан Василев – адвокатът му Константин Симеонов

Един от защитниците на Цветан Василев – адвокат Константин Симеонов, е внесъл ново искане в прокуратурата банкерът и бивш мажоритарен собственик на КТБ, който се намира в Сърбия, да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Това се случва, след като прокуратурата отрече, че има втора молба след 2014 г., преди около два месеца, за това.

В „Просто Диков“ защитникът обясни, че новото искане от 29 ноември напълно дублира предходното, като този път прокуратурата е реагирала бързо с постановление, което той още не е получил, а за съдържанието му се е запознал от медиите.

Очевидно е, че прокуратурата търси аргументи в НПК или извън него, за да оправдае нежеланието си да разпита Василев, коментира той в предаването.

Той нарече „откровена лъжа“ твърдението на прокуратурата, че постановлението за привличане не е било лично връчено на банкера, т.е. не е било предявено.

По думите му това е станало още 2014 г. на друг защитник на Василев и на базата на това връчване банкерът е обявен за издирване, взета е мярка за 72-часово задържане и се води екстрадиционната преписка в Сърбия.

Дали са спазени процесуалните правила от страна на прокуратурата е друга тема, но така или иначе при повдигане на обвинение тя има задължение да разпита лицето, подчерта Симеонов.

Явно на прокуратурата й пречат обясненията на обвиняемия – това го чувам за първи път, добави той.

Какво е предвидил законодателят в този случай – чуйте целия разговор с адвокат Константин Симеонов и си припомнете интервютата на Сашо Диков с Цветан Василев за Би Ай Ти – ПЪРВА ЧАСТ и ВТОРА ЧАСТ:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

5 коментара

  1. В кой съд да дойде Василев, като делото не е внесено в съда? Сто пъти сменяха обвинението, то не бяха чували, то не беше подбудителство, то не беше опг…Хайде най-накрая да стане ясно, че става дума за скалъпено обвинение, което трябва да обслужи тези, които фактически разграбиха активите на банката. Цирк за наивници!

  2. Винаги съм се питал какво изпитват адвокатите, които знаят, че защитават престъпници? Те съвест имат ли или всичко е пари за тях?

  3. Иван Христов

    Този адвокат, който защитава издирван от Интерпол човек не го ли е срам да лъже по телевизията? Откога български съд приема видео показанията като истински доказателства?

  4. Прокопиев

    Абе вие уж щяхте да бъдете някаква уж свободно изразяваща се телевизия, а много бързо станахте говорители на Цветан Василев. Би било редно като журналисти да сте наясно, че прокуратурата с голямо желание иска да изслуша Василев, но според законите на България, видозаписите не се приемат като веществени доказателства в съда. Така че няма как да го разпитват с видео връзки. Като Василев е невинен да спре да се крие и да дойде тук в съда да си каже каквото има да казва.

  5. Да си дойде Василев да си прочете 35те хиляди страници обвинение, а не да се пазари все едно е на концерт пожелание.