събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо Полша възобнови разследването на катастрофата, в която загина Лех Качински

Защо Полша възобнови разследването на катастрофата, в която загина Лех Качински

Полша официално възобнови разследването на катастрофата с правителствения самолет „Ту-154“ от 10 април 2010 г. над Смоленск, Западна Русия, в която загина полският президент Лех Качински.

Това е следващата стъпка на управляващата партия „Право и справедливост“ в посока укрепване на властта им в публичното пространство и завладяването на масовото съзнание, коментира за еМисия България българският анализатор Боян Станиславски, който живее във Варшава.

Новата версия, лансирана от министъра но отбраната Антони Мацеревич – за „разпадане във въздуха“, всъщност не е нова, въпреки че се представя за такава, отбеляза той и припомнI, че същестуват най-различни версии за случилото се, вкл. „извратени“.

Станиславски определя тази стъпка на властта като засилване на един изкуствено създаден конфликт. „Тази партия търси в това нова емблема, за да наложи своя дискурс“.

Той е убеден, че няма нови разкрития, които след цели шест години и след поредица от международни разследвания да променят коренно истината за инцидента.

Докладът от международното разследване, оповестен в началото на 2011 г., сочи като основна причина действията на екипажа – поставени под силен психологически натиск от висши военни и правителствени лица в делегацията на президента Качински да кацнат на всяка цена в Смоленск при тежки метеорологични условия.

Според голямата част от поляците разследванията са довели до истината, колкото и обидна и трагична да е тя, отбелязва анализаторът. Има обаче и хора, които вярват в конспирации. Сред значителна част от електората на „Право и справедливост“ продължава да се шири теорията, че самолетът е свален от руснаците по заповед от Москва, припомни той.

Възможно е това да повлияе и върху отношенията между Варшава и Москва.

„От 2010 г. тече процес, който сериозно промени полското обществено пространство и създаде нова култура“, отбеляза още Станиславски. По думите му зачестилите напоследък протести говорят за това, че е дошло „време разделно“ в полската политика. Станиславски оприличи ситуацията там с протестите у нас срещу кабинета Орешарски.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …