четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Защо пазарите обичат Доналд Тръмп – коментира финансовият експерт Петко Вълков

Защо пазарите обичат Доналд Тръмп – коментира финансовият експерт Петко Вълков

Защо пазарите обичат Доналд Тръмп и как неговите първи решения и укази повлияха на борсата – по темата в „Жива връзка“ разговаряме с финансовия анализатор Петко Вълков.

„Очаквах, че ако той бъде избран, ще видим сътресения на борсата. Може би очакванията ми бяха занижени, след като видяхме какво стана с Брекзит, когато чаканите сътресения не само се разминаха, но пазарите продължаваха да катерият и след това“, призна той.

Вълков припомни, че онзи ден „Дау Джоунс“, водещият борсков индекс в САЩ, който включва в структурата си най-големите индустриални компании, премина за първи път в историята си границата от 20 хил. пункта.

Според него това е сигнал за това, че инвеститорите са изключително положително настроени за ефекта от предприетите от администрацията на Тръмп мерки и очакват много силна корпоративна година за бизнеса в САЩ.

Петко Вълков си обяснява големите надежди на пазарите с очакванията от появата на експанзиван фискална политика – намаляване на данъците, нови инвестиции на правителството в инфраструктура, протекционизъм над американския бизнес. Рисковете обаче според него остават.

Анализаторът припомни, че през последните десет години пазарите не винаги са били прави и техният растеж не означава непременно розово бъдеще.

Той обаче не предвижда „проглеждане“ през идните месеци, тъй като очаква да продължат да излизат добри новини и силни отчети на американските компании, ръст на суровините и леко възвръщане на инфлацията, която в дългосрочен план подпомага фондовите пазари. Това обаче може да се промени буквално от днес за утре, предупреди Вълков.

Анализаторът коментира и значителното покачване на долара спрямо еврото и йената след избирането на Тръмп, което според него е по учебник. Високият курс на долара в условията на очакван протекционизъм обаче ще попречи на американската икономика и ще я направи по-малко конкурентноспособна по отношение на износа, прогнозира той.

Вълков отбеляза, че това не е останало незабелязано от екипа на Тръмп и вероятно по един или друг начин паричната политика на Федералния резерв ще бъде приспособена спрямо очакванията на Тръмп, като доларът вече е поел надолу, успоредно с което пазарите са тръгнали нагоре.

Очаквам постепенно това пряко влияние, тази туитър политика на Тръмп да отслабне и да не виждаме такива резки движения, заяви Вълков.

Той коментира и очакванията след Брекзит, като в най-лошия случай очаква Великобритания да направи сделка, която ще я превърне в тип Швейцария. Икономически Великобритания няма как да се откъсне, тъй като самата тя ще пострада, така че в крайна сметка ще сключи сделка еднакво лоша и за нея, и за ЕС, предвижда Вълков.

Що се отнася до българския пазар, то експертът отбеляза, че той е изпратил една изключително силна година с ръст на „Софикс“ над 25%, което не се е случвало от 2013 г.

Как ще се реализира идеята на Тръмп за търговски протекционизъм, ще засегне ли това износа на Европа и какво ще се случи с еврото – чуйте целия разговор с финансовия анализатор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …