четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо НПМГ започна кампания: „Не пипай моята гимназия!“

Защо НПМГ започна кампания: „Не пипай моята гимназия!“

Напрегнато завърши 2016 г. за Националната природо-математическа гимназия. Според новия Закон за училищното образование, който за първи път ще бъде приложен при учениците, които ще кандидатстват това лято, в гимназиите вече ще се влиза само с изпитите от Националното външно оценяване. В знак на несъгласие учениците от НПМГ стартираха протестна кампания под надслов „Не пипай моята гимназия”. Повече за нея и какво е развитието по казуса на НПМГ през новата година разказва Ирена Казакова.

Виктория Христова – ученичка от НПМГ, разказа, че като ученици и възпитаници не са съгласни с това, което се случва. „Според новия закон нямаме право да провеждаме специализирани изпити за прием на кандидати. Т.е. нямаме начин да подбираме най-мотивираните кандидати. Вторият проблем е свързан с профилирането. Съкращават се някои часове за сметка на други. Искаме да се промени законът така, че да е в полза на всички природо-математически гимназии в страната, за да има максимално добър подбор на кандидати“, разказа Христова. Тя обясни, че има група във фейсбук с 4600 души и са получили съдействие от учители, родители и бивши възпитаници на НПМГ. Създаден е и канал в Youtube, в който се разпространяват видеоклипове.

Борис Илиев – бивш ученик НПМГ и студент в СУ „Климент Охридски” и Пламен Иванов – бивш ученик НПМГ и студент в Кеймбридж казаха, че има отговор от МОН. „Поне за сега изглеждат добронамерени. Ще видим какво ще се случи, тъй като политическата ситуация е много нестабилна в момента. Със сигурност това е началото на разговорите. Не всички искания са удовлетворени“, обясни Пламен Иванов.

„Ние се постарахме гласът ни да бъде чут. Успяхме да покажем какво означава едно училище да има общност. Ще бъдем щастливи, ако сме дали пример за това как гласът на младите, мислещи и критични хора може да бъде чут“, добави Борис Илиев.

„Засега не се очертават протести – това е много краен вариант, но сме готови за протести, ако не бъдат чути исканията ни. Това е агресивна форма на проява на изисквания и на този етап не е подходяща“, добави Виктория Христова.

Чуйте повече за исканията на учениците от Националната природо-математическа гимназия и кампанията им „Не пипай моята гимназия” в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …