сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо ходя на училище: Мотивацията на шестокласниците в национално изследване

Защо ходя на училище: Мотивацията на шестокласниците в национално изследване

Защо ходя на училище е въпрос, който задава всяко дете. Отговорите представя първо по рода си национално проучване на Центъра за приобщаващо образование за нагласата на учениците от 6-ти клас към образователния процес и училището.

Резултатите от него бяха представени днес, а в еМисия България ги коментираха социологът Живко Георгиев и Деница Давидкова от Центъра за приобщаващо образование.

Шести клас е ключов момент, тъй като тогава децата съзряват, излизат от тежкия 5-и клас, в който започват да се учат много предмети, и правят последни стъпки преди да се ориентират в 7-ми клас, обясни Давидкова за фокуса върху тази възрастова група.

Шести клас е ранна възраст, но децата сега доста знаят, растат в среда, в която са осъзнали, че има нещо като пазар на труда – за разлика от нашите поколения, като 85 на сто в тази ранна възраст вече си имат свои професионални мечти, коментира и Живко Георгиев. Един от най-важните въпроси, на които отговарят децата в анкетните карти, засяга именно реалната връзка между това, което те учат, и това, които искат да станат.

Добрата новина е, че 93 на сто от децата смятат ученето за важно за тяхното бъдеще, а на 89 на сто им харесва да ходят на училище. Около 30-35% от анкетираните деца обаче са рискови, що се отнася до мотивацията.

За мен бе интересен кръга от въпроси, свързани със страховете, отбеляза Давидкова, която също има син в шести клас. тя цитира данните, според които 57% от учениците се страхуват от провал в училище и несправяне с учебния материал. Ако знанието е такъв стрес, то по думите й демотивацията е обяснима.

Дори най-големият неудачник има необходимост от реализация, иска да вкара гол, каза и Живко Георгиев. Според него няма безнадеждни предмети, а любимият учител е ключова фигура, заради която и самият предмет има шанс да стане любим.

Всъщност под 15 на сто от децата твърдят, че ходят на училище заради съучениците си, а 26 на сто – заради учителите. За тях е важно учителят да актуализира смисъла на ученето, подчерта Давидкова.

Децата искат да разберат смисъла, как и защо се е случило нещо, искат игрови и интерактивни методи, вместо дати и имена, които лесно могат да се проверят в интернет, коментира още социологът.

За проблемите с приобщаването и неравенствата, бедността, езиковите трудности, децата, които не живеят с родителите си в цели краища на страната – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …