събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо граждани излизат на протести срещу частните съдебни изпълнители

Защо граждани излизат на протести срещу частните съдебни изпълнители

След минути започва поредният от серията граждански протести срещу измами и произвол на частните съдебни изпълнители. Набедени за длъжници ще се събират на протест всеки ден до 24 март, за да изразят недоволството си пред Съдебната палата.

Акцията е организирана от гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение” и се води под надслов „Произвола на съд, ЧСИ, банки, лихвари и монополисти”. Гости в студиото на еМисия България бяха Ивайло Илиев – председател на движението, и адвокат Георги Найденов, които коментираха темата.

Ивайло Илиев каза, че 4 милиона българи са директно пострадали не от нарушения, а от организирана престъпна група на държавно ниво. „Всеки гражданин може да бъде наречен длъжник, но само след влязла в сила присъда, признания по време на съдебно заседание, че е длъжник към конкретна страна и конкретна сума по конкретен договор“, заяви Илиев.

Той каза, че има огромна разлика между задължено лице и длъжник. Илиев обясни, че е изключително порочно и нарушаващо правата на всички фирми това, че се търсят средства на базата на частен документ, съставен от частна структура.

„Банките са частни с изключение на две. Има и общински банки. По ГПК се признава вземане само въз основа на едно извлечение от сметка, което е частен документ от частни банки“, посочи Ивайло Илиев.

Той каза, че на личен гръб има 17 случая, а хиляди са тези на членовете на движението. Илиев обясни каква е процедурата. „Преди да се пристъпи към издаване на изпълнителен лист, всеки един съдия е длъжен да прегледа документите и да установи дали наистина става дума за задължително вземане“, посочи той и добави, че много често съдиите не проверяват документите по същество.

Адвокат Георги Найденов каза, че делата, дори и на ниво ВКС са нищожни спрямо практиката на ЕС.
„От 12 решени дела по 11 липсва съдебен акт“, заяви Илиев. Той подчерта, че отправят искания и последна покана институциите доброволно да си влязат в ролята.

Чуйте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Никола Михов

  ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ?! Има ли такива другаде освен в Б-ия?
  Правораздаването НАВСЯКАДЕ Е ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. Не съм чул за частно правораздаване. Изпълнителната дейност е част от правораздавателната система. На какво законно основание в България има ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ?! НЕ РАЗБИРАМ! НЯМА ЛОГИКА !
  Не разбирам и как са възможни изпълнителни действия без осъдително решение влязло в законна сила, как изпълнение извъшвано от съдебен изпълнител (държавен или частен) започва директно с изпълнение т.е. без покана за доброволно изпълнение и съответните процедури. Не се ли образува изпълнително дело?!
  Но, ОСНОВНАТА ПРИЧИНА е в „игричките“ на БАНКИТЕ. ползвам най-меката дума. Всички гърци, унгарци,италианци и др. са отворили банки в България, не от любов към българите, а защото в Б-ия им е дадена бъзможност ДА ПЕЧЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО В РОДИНАТА ИМ. Ако това не им е гарантирано, е логично,че не биха дошли на „гурбет“ в Б-ия. Частните изпълнители са в услуга на
  банките и РАЗБИРА СЕ НА СЕБЕ СИ.
  СПЕШНО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, БНБ, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, СЪД, ПРОКУРАТУРА ТРЯБВА ДА СВЪРШАТ СВОЯ ДЯЛ ОТ РАБОТАТА СИ И ДА ЗАЩИТЯТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ОТ ОРГАНИЗИРАНИЯТ ГРАБЕЖ НА БАНКИТЕ.
  Дейността на банките в Б-ия трябва да се разглежда зато ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ! НЕ ВИЖДАТЕЛИ,ЧЕ УМИРАТ ХОРА И ДРУГИ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ,ЗА ДА СЕ СПАСЯТ ОТ БАНКИТЕ.
  НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ ХОРА НЕ ИНВЕСТИРАТ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ИМ Е ИЗВЕСТЕН БАНКОВИЯТ ПРОИЗВОЛ
  И НЕАДЕКВАТНАТА ЗАЩИТА НА ТЕХНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ.
  МОЛЯ,НАПРАВЕТЕ ГО НЕЗАБАВНО, ЗА ДА ОСТАНАТ ХОРА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ !

 2. Нашето семейство също стана жертва на изделателства от страна на частните съдебни изпълнители, които без дори да ни уведомят, ни обявиха за наследници на огромен дълг поради своеволни от банката лихви и разходи на вещи лица и съдебни дела. Незаконно и нехуманно е да начисляваш еднолично такива огромни задължения на починал човек, да натовариш като длъжник и да осъдиш 90 г.инвалид и накрая да линчуваш роднини в изплащането на дълг, който с всеки ден се увеличава и никой с нищо не може да спре това. БЕЗОБРАЗИЕ! Закрийте я тази държава.