четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо е важна новата Национална стратегия за кибер сигурност – обяснява Вени Марковски

Защо е важна новата Национална стратегия за кибер сигурност – обяснява Вени Марковски

Министерският съвет прие наскоро Национална стратегия за кибер сигурност „Кибер устойчива България 2020“. Какъв е нейният смисъл и защо тя е важна за България – за това в еМисия България разговаряхме с председателя на „Интернет общество – България“ Вени Марковски, който се включи на живо от Ню Йорк.

„Хубаво е, че най-накрая има държавна стратегия за опазване на сигурността в кибер пространството. Тя е важна, защото България е една от страните, които имат с какво да допринесат по отношение на знания, опит и практика в тази област. Ние не сме запознати добре с факта, че едни от световно признатите специалисти се намират именно у нас“, отбеляза той.

По думите му не става дума за нещо революционно, тъй като доста страни вече имат такива стратегии, но най-важното е, че оттук нататък държавата започва да се занимава с обезпечаването на сигурността – нещо, което до момента бе предоставено на интернет оператори и частни компании.

Марковски припомни, че когато миналата година сайтове на държавната администрация бяха подложени на атаки в деня на референдума, се наложи именно частни фирми да се занимават с проблема.

Сега ще има национален координатор по кибер сигурност, което е част от новата стратегия за електронно управление на държавата, посочи Марковски.

„Нещата стават много по-подредени и е крайно време да се разбере, че има области, в които не е възможно самостоятелно – или само държавата, или само частният бизнес, или само гражданите – да направят така, че потребителите на интернат да са спокойни за това, което вършат в Мрежата“, добави той.

Специалистът изтъкна, че в крайна сметка обаче защитата на всеки компютър и на всеки потребител е преди всичко дело на самите потребители, а за предпазването от вируси и друг вид атаки са необходими сериозни познания, вкл. на английски език, на който идват предупрежденията.

В отговор на въпрос обаче той заяви, че кибер грамотността не е нещо, което се усвоява с обикновена информационна кампания, а чрез продължителна образователна дейност, която започва още в училище и в семейството.

Тук ролята е не само на държавата, но и на медиите и съответните специализирани в това организации, които би трябвало да популяризират проблемите и начините да се предпазим от тях, смята експертът.

Той подчерта, че надеждност на компютърните системи е гарант и за добре функциониращата икономика.

Вени Марковски коментира и практиката на американския „Хъфингтън пост“, който започна да публикува прозорец-справка под всяка статия за кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп. В текста се дават линкове към други информации, правят се уточнения или корекции по отношение на факти, споменати в материала.

До този момент не съм виждал подобни уточнени в която и да е медия, отбеляза той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …