четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо доверието в институциите и медиите спада в глобален мащаб

Защо доверието в институциите и медиите спада в глобален мащаб

Расте или спада недоверието към властта в България и в света? Защо доверието в медиите е на изчерпване? Отговорите на тези въпроси дава проучване на социологическата агенция „Еделман“. Пиар експертът Рая Стефанова обясни, че това е най-голямото в света изследване на доверието. То е проведено в 28 страни сред всички континенти и всякакъв тип държави.

„Еделман“ питат хората за доверието им към 4 основни институции – бизнес, правителства, медии и неправителствения сектор. Другото, което се пита, е дали смятат, че тези институции вършат своята работа добре“, обясни Рая Стефанова.

Тя каза, че там където доверието падне под 50%, хората вече попадат в графата „невярващи“. Лошата новина тази година е, че доверието към всички институции падат.
Страхове на хората са свързани с корупция, глобализация, ерозията на социалните ценности, емиграцията и прекалено бързото навлизане на технологиите.

„Хората се притесняват от технологиите, тъй като не са подготвени и достатъчно квалифицирани. Като че ли се страхуват, че местата им ще бъдат заети от роботи“, добави пиар експертът.

„Тази година медиите са с ниво на доверието, равно на правителствата. 6 от всеки 10 човека са по-склонни да се доверяват на търсачки, а не на редактори в медиите. Те са 4 пъти по-склонни да отхвърлят чуждо мнение. Много малко от тях чуват чуждо мнение, различно от тяхното“, каза още тя.

Според изследването много от репортерите са политизирани и не могат да вършат достатъчно безпристрастно работата си заради натиск или зависимости.

Чуйте целия разговор с Рая Стефанова и научете повече за изследването в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …