сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Защо Брюксел говори на различен език – анализ на Даниел Кадик

Защо Брюксел говори на различен език – анализ на Даниел Кадик

Даниел Кадик, директор за югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман“ гостува в студиото на „Просто Диков“. Той направи анализ на видимите и невидимите проблеми в родната политическа система, обясни кое е това, което нашенските политици никога няма да признаят пред Големия брат-Европейски съюз. Кадик публикува „Черна книга на българската корупция“.
„Борисов и Цацаров още не са ме поканили, но проведох много хубава среща с Лиляна Павлова преди 3 седмици. Там говорихме за българското председателство на Европейския съюз. Съгласихме се с това,че България трябва да усили борбата срещу корупцията. И че трябва да работим заедно в Европейското председателство и да решим в какви области да бъде това. Една от тях беше да подпомогнем гласа на младите за бъдещето на България. Страната ви трябва да реши какво иска за бъдещето на Европейския съюз и заедно с останалите страни да оформи това бъдеще.

Нямах възможност лично да се срещна с еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Бях само на лекцията му в Софийския университет. Там той посочи ,че България е отбелязала напредък и че доходите на българите са се увеличили трикратно през изминалите години. Това, което той не каза е колко още работа не е свършена. Ако утре го няма Европейския съюз ще продължи ли икономически растежа в България? Ако няма международни компании ще го има ли този растеж? Съмнявам се, защото България има много голям проблем с конкурентноспособността, с добре платените работни места, има проблем със стартиращия бизнес. И с продължаване функционирането на фирмите заради бюрократизацията, корупцията. И заради факта,че хората си търсят бъдещето в други страни. Страни примерно като Германия. Над 50 процента от българските младежи искат да напуснат страната“, смята Кадик. Той коментира и проблемите на родната власт и невъзможността да се справим с корупцията.

„Спомням си преди време ,че г-н Борисов гордо каза,че нямало корупция на високо ниво, защото никой още не бил осъден за корупция. Но тези случаи ги има, споменахте нашата „Черна книга“, в които сме събрали случаи, където е злоупотребено с пари на данъкоплатците. Тук проблема е по-дълбок – имаме систематична корупция в България. Не само със силен главен прокурор трябва да се бори това нещо, но ни е необходима и специализирана прокуратура“, изложи тезата си Кадик.

Още от разговора с Даниел Кадик във видеото, а всичко от Просто Диков – ТУК

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Фейсбукпатриот

    Господи,
    в каква каша съществуваме!?