четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Защо британското правителство се опитва да направи Би Би Си държавна

Защо британското правителство се опитва да направи Би Би Си държавна

В средата на март министърът на културата във Великобритяния обяви, че планира да промени начина, по който се назначават хората, които ръководят обществената телевизия и радио – Би Би Си. Ако промените минат, 11 от членовете на борда на директорите на медията ще се назначават от правителството. Това предизвика остра реакция на Острова.

„Промените предвиждат на първо място да бъде премахнат тръстът на Би Би Си, който бе създаде през 2007 г. Появиха се идеи да бъде обединен с борда на директорите, за да бъдат спестени пари. Проблемът е, че министърът на културата иска повечето от членовете на борда да бъдат назначавани от правителството, което създава опасност за безпристрастността и независимостта на Би Би Си“, обясни журналистът Коста Стефанов в пряко включване от Лондон.

По думите му досега бордът на директорите е бил по-скоро одобряван от парламента, след предложения от различни обществени организации.

Стефанов подчерта, че тръстът следи да не се злоупотребява и разхищават парите на Би Би Си, идващи от лицензионната такса.

Той добави, че хората в борда на директори са свързани с Би Би Си, като всъщност донякъде функциите на тръста и борда се припокриват.

„Проучваният показват, че 86% от британците вярват на Би Би Си. Съмнявам се преди реферндума прававителството да действа против общественото мнение“, каза още Стефанов.

 

Четете още:

Да бъдеш обществена медия, или как заплатите в Би Би Си са публични

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …