събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Защо британското правителство се опитва да направи Би Би Си държавна
BBC_LONDON картинка

Защо британското правителство се опитва да направи Би Би Си държавна

В средата на март министърът на културата във Великобритяния обяви, че планира да промени начина, по който се назначават хората, които ръководят обществената телевизия и радио – Би Би Си. Ако промените минат, 11 от членовете на борда на директорите на медията ще се назначават от правителството. Това предизвика остра реакция на Острова.

„Промените предвиждат на първо място да бъде премахнат тръстът на Би Би Си, който бе създаде през 2007 г. Появиха се идеи да бъде обединен с борда на директорите, за да бъдат спестени пари. Проблемът е, че министърът на културата иска повечето от членовете на борда да бъдат назначавани от правителството, което създава опасност за безпристрастността и независимостта на Би Би Си“, обясни журналистът Коста Стефанов в пряко включване от Лондон.

По думите му досега бордът на директорите е бил по-скоро одобряван от парламента, след предложения от различни обществени организации.

Стефанов подчерта, че тръстът следи да не се злоупотребява и разхищават парите на Би Би Си, идващи от лицензионната такса.

Той добави, че хората в борда на директори са свързани с Би Би Си, като всъщност донякъде функциите на тръста и борда се припокриват.

„Проучваният показват, че 86% от британците вярват на Би Би Си. Съмнявам се преди реферндума прававителството да действа против общественото мнение“, каза още Стефанов.

 

Четете още:

Да бъдеш обществена медия, или как заплатите в Би Би Си са публични

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …