петък , 20 юли 2018
Начало / Новини / Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“

Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“

Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“. Те бяха арестувани преди почти девет месеца. Очаква се процесът да продължи до четвъртък тази седмица. На делото беше даден ход в деня, в който журналистическите асоциации в Турция отбелязват 108 години от края на медийната цензура.

Обвиненията към журналистите включват подпомагане на две организации, обявени от турското правителство за терористични. Това са кюрдската работническа партия и ФЕТО, организацията на Феттулах Гюлен, който е обвиняван за организатор на проваления военен преврат от миналата година.

Максималната присъда, която могат да получат е 43 години затвор. 12 от журналистите са в ареста от вече почти 9 месеца, а петима ще бъдат съдени задочно.

Според правозащитни организации делото е показателно за свободата на словото след неуспешния опит за преврат миналия юли, последван от масови чистки

Турция е на 155-то място според доклада на „Репортери без граници“ за медийната свобода, като се нарежда дори след Демократична република Конго.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …