вторник , 22 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Новини / Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“
JURNALISTI

Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“

Започна процесът срещу 17-те журналисти на турския опозиционен вестник „Джумхюриет“. Те бяха арестувани преди почти девет месеца. Очаква се процесът да продължи до четвъртък тази седмица. На делото беше даден ход в деня, в който журналистическите асоциации в Турция отбелязват 108 години от края на медийната цензура.

Обвиненията към журналистите включват подпомагане на две организации, обявени от турското правителство за терористични. Това са кюрдската работническа партия и ФЕТО, организацията на Феттулах Гюлен, който е обвиняван за организатор на проваления военен преврат от миналата година.

Максималната присъда, която могат да получат е 43 години затвор. 12 от журналистите са в ареста от вече почти 9 месеца, а петима ще бъдат съдени задочно.

Според правозащитни организации делото е показателно за свободата на словото след неуспешния опит за преврат миналия юли, последван от масови чистки

Турция е на 155-то място според доклада на „Репортери без граници“ за медийната свобода, като се нарежда дори след Демократична република Конго.

Вижте също

skandal

Разраства се дипломатическият скандал между Сърбия и Македония

Разраства се дипломатическият скандал между Сърбия и Македония. След месеци обтегнати отношения Сърбия изненадващо привика …