понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Започна изселването на мигранти от Кале – реакциите във Франция и на Острова

Започна изселването на мигранти от Кале – реакциите във Франция и на Острова

Официално започна изселването на мигрантите от лагера край френския град Кале, станал известен като „Джунглата“. Част от тях заминават за различни точки във Франция, други се отправят към Великобритания, а някои все още отказват да напуснат доскорошния си дом.

Международният редактор на Би Ай Ти Драгомира Капитанова коментира докъде е стигнала операцията по разчистването на лагера.

„Към момента тези обитатели на „Джунглата“, които са се съгласили да бъдат разселени, се разделят на опашки според това дали са със семейството си, дали пътуват сами, а след това се качват в автобуси и се разселват в различни бежански центрове из Франция“, посочи Драгомира Капитанова.

Тя изтъкна, че френското правителството е осигурило допълнителни 7500 места в 450 центъра в страната. Според данни на неправителствени организации в „Джунглата“ живеят 10 хил. души.

Капитанова отбеляза, че темата за мигрантите във Франция е една от основните в предизборната реторика в страната.

Темата за бежанците и в частност за “Джунглата” е една от основните в кандидат-президентските кампании в страната.

„През април 2017 г. предстои френският народ да избере нов държавен глава. Бежанците, мигрантите и в частност „Джунглата“ са сред основните теми. Изказванията са от крайни до предложението на бившия френски премиер Ален Жупе, който предложи да бъде предоговорено споразумението за имигрантите между Великобритания и Франция. Според него мигрантите се проверяват на френска територия. Жупе предлага обаче границата да бъде изместена отново на британския бряг.

„С изключение на жителите на Кале, които живеят от години в напрегната ситуация, останалата част от французите са доста неспокойни от решението на прававителството да разпредели мигрантите от Кале в различни центрове във Франция. Още повече, че това се прави без консултация с местните власти и кметовете и има манифестации и протест срещу тези мерки“, коментира Веселина Гарело, която се включи по скайп от Марсилия.

Тя посочи, че притеснението на французите идва и от факта, че мигрантите са млади мъже, а не бежански семейства.

„Това е аргумент в полза на тезата, че това са икономически мигранти, а не бежанци“, каза още Веселина Гарело.

Тя посочи, че се очаква след президентските избори да има съществени промени в политиката спрямо мигрантите, които биха решили проблема.

Кореспондентът на Би Ай Ти в Лондон Коста Стефанов пък коментира каква е обстановката във Великобритания след започналото разрушаване на бежанския лагер край Кале.
има претиснение, мн медии цитираха Жупе , имаше отговор от страна на Мей която каза, че това е подписан договор ,

„Във Великобритания започнаха да пристигат децата от Кале, много от тях имат роднини във Великобритания, очаква се да пристигнат още стотина деца“, каза Стефанов.

По думите му общо около 380 деца имат право да дойдат на Острова, защото британският парламент е приел поправка, която позволява на непридружени деца или такива, които са уязвими, да имат право на политическо убежище, независимо дали имат роднини във Велокобритания.

Коста Стефанов отбеляза, че обществото приема положително разселването и проветства премахването на лагера в Кале, като дори са били организирани приветсвени митинги.

Той посочи, че има притеснение относно възможността да се преразгледа споразумението между Великобритания и Франция, като след евентуален Брекзит изпълнението му от френска страна може да бъде преустановено.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …