четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Заплахите пред децата в интернет

Заплахите пред децата в интернет

Така, както се интересуваме къде е детето ни през деня, къде играе преди или след училище и с кого се среща, трябва да се интересуваме и за това какво прави и с кого комуникира то в онлайн пространството.

Родителите все по-често се налага да обръщат сериозно внимание на това, което правят децата им в интернет и то от най-ранна възраст, заяви комисар Явор Колев от ГДБОП пред камерата на Би Ай Ти.

Най-голямата опасност за децата, ползващи все по-популярните социални мрежи, остава сексуалното посегателство. Хората, влизащи в мрежата с цел сексуално посегателство, се интересуват от нещата, които са интересни за децата. Сайтовете и социалните мрежи лесно могат да бъдат използвани от такъв човек, разполагащ само с подходяща профилна снимка.

„Те са много опитни психолози. Знаят какво интересува децата и лека полека се опитват да изведат детето от съответната социална мрежа.. с идеята да бъде изведено от дома и да бъде сексуално злоупотребено с него в реалното пространство“, каза още комисар Колев.

Онлайн платформите обаче могат да бъдат лесно манипулирани и от 2-3-годишни деца. В днешно време те боравят много добре с телефони, таблети и лаптопи и то от все по-ранна възраст. Много от социалните мрежи имат възрастови ограничения, но децата ги преодоляват без проблеми.

„Влизат за да се забавляват, да слушат песнички, клипчета и т.н., но в тези социални мрежи и в тези сайтове има профили на педофили, както и неподходящо за възрастта им съдържание. Нямаме вече за съжаление долна граница. Което значи, че родителите трябва от най-ранна детска възраст ангажирани с този проблем, да разговарят с децата си и да контролират тяхната активност в интернет на 100%“, посочи още той.

Разбира се, хубаво е да има взаимно доверие между децата и родителите, но в името на сигурността майките и бащите трябва да имат контрол над електронните им устройства и интернет профилите им. Каква информация публикуват за себе си, за любимите си места, за училището си.

От няколко години ГДБОП има програма, чрез която в училища в цялата страна се разясняват проблемите в онлайн пространството, за да знаят учениците как да се пазят. Има и разработена онлайн платформа насочена към родителите – cybercrime.bg.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …