четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Записките на Константин Павлов: Поглед в лабораторията на твореца

Записките на Константин Павлов: Поглед в лабораторията на твореца

Новото издание на записките на Константин Павлов включва текстове на поета от 1970 до 1993 г., разказва поетът и издател Георги Борисов пред колегата ни Илия Вълков.

„Тогава Константин Павлов получи троен инсулт и вече трудно пишеше. То включва над 60 нови фрагмента, които с разрешението на съпругата му Мария ние включихме в това трето, допълнено издание. То излезе през 2000 г., когато той сам подбра тези фрагменти“, обясни Борисов.

„Той ги е писал за себе си като самоподготовка за бъдещи стихотворения. В нашата литература няма други такива фрагменти, освен тези на Атанас Далчев, които да са толкова дълбоки с философските си прозрения и едновременно ясни и същевременно да обясняват не само творческата лаборатория на един творец, но и философски и нравствени категории като слово и време, дух и памет, вина и възмездие“, подчерта Борисов.

„Константин Павлов крайно самотно стои в нашата литература, колкото и млади поети да го обожават. Друг творец като него в нашата поезия аз не знам. Той е много загадъчен и непроницаем. Осигурява си безсмъртие“, смята още той.

„Явно е, че времето ще мисли върху Константин Павлов и тепърва поколенията ще го разгадават. Едновременно с това, че е загадъчен, той и сам примамва и привлича хората“, подчерта Георги Борисов.

Чуйте целия разговор с Георги Борисов за новото издание на записките на поета Константин Павлов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …