петък , 20 октомври 2017
Начало / Предавания / Честно Казано / Зам.-председатели на СФМВР: По-малко служители на МВР, по-голям бюджет – къде отива разликата?

Зам.-председатели на СФМВР: По-малко служители на МВР, по-голям бюджет – къде отива разликата?

Закъсняло, но все пак действие и жест, който обаче не решава проблемите и не ни спира.

Така Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, определи в „Честно казано“ приетите днес на първо четене в парламента промени в Закона за МВР, свързани с униформите на служителите на ведомството. Те ще получат левовата им равностойност със задна дата до пет години, като за целта ще се заделят 30 млн. лева.

Илия Хрисимов, също зам.-председател и помощник ректор на академията на МВР, припомни, че това е било едно от трите им основни искания. Според него обаче ако МВР беше изпълнявало задълженията си и поетапно бе заделяло средства за униформи, които сега служителите сами си купуват, е нямало да трябва да се налива наведнъж подобна сума.

А оттук насетне, попита той и добави, че служителите на МВР очакват конкретни действия и ритмично снабдяване с качествено облекло. Тези пет години те заделяха от залъка си, за да изглеждат добре, добави Хрисимов.

Колегата му Кузманов отбеляза, че за последните осем години, откакто съществува организацията им, щатът на служителите във ведомството е бил намален с 20 хил. човека, а бюджетът е един и същ и дори се увеличава, и не е ясно къде при това положение потъват тези пари.

По думите му друга немалка част оперативни работници си купуват компютри и консумативи за тях, което по негови изчисления значи, че са финансирали системата с още 100 млн. лв.

Хрисимов добави, че като федерация са се опитвали многократно да получат данни за харченето на бюджета на МВР и информация за издръжките по дирекции и пера, но такава информация така и не стига до тях.

Вижте какво още коментираха двамата за проблемите и протеста на полицаите:

Вижте също

Медицината като криминален бизнес. Лекар беше уволнен, след като разкри какви са дълговете на болницата в Свищов

Преди месец шефът на хирургичното отделение в свищовската болница д-р Даниел Божидаров коментира в ефира …

Един коментар

  1. С оглед на казаното от госта: „Говориме за няколко дирекции в МВР, които нанасят страшни щети на мотивацията и изобщо на самото министерство: дирекция Правно-нормативна дейност, дирекция Планиране и управление на бюджета, и дирекция Човешки ресурси. С техни изключително некомпетентни намеси се стигна до конфронтация, наляха масло в огъня между нас и министрите“
    искам да попитам:
    Защо полицаите не излязат с искания за смяна на състава на тези дирекции? Защо все за повече пари протестират при положение, че тяхното собствено министерство ги обрича на мизерни условия на труд и ниска квалификация?